Ez a fantasztikus bálnales lesz Norvégia következő világklasszis attrakciója

Egyelőre még csak koncepció az Andøya-sziget egyik településére tervezett bálnamegfigyelő, de már ettől is elámultunk. 

Még 2019 tavaszán írtak ki pályázatot az északi sarkkörtől háromszáz kilométerre, északra fekvő Andenes bálnalesére. Ennek egyik oka, hogy a norvégiai település évente ötvenezer látogatót vonz, többségük pedig a bálnák miatt érkezik a tekintélyes hegyekkel és az olykor háborgó óceánnal megrajzolt vidékre. A parttól mindössze néhány kilométerre található Bleiksdjupa-völgyben rendszerint el lehet csípni a vándorló bálnákat, ezért Andenes a világ egyik legjobb, megfigyelésre alkalmas helye – írja a Lonely Planet.

Ebben a csodálatos miliőben húzzák fel a pályázaton győztes Dorte Mandrup cég The Whale, vagyis A Bálna névre keresztelt megfigyelőjét.

A víz alatti világ közvetlen szomszédságába tervezett, természetes dombként kiemelkedő épület tökéletesen illeszkedik majd a tájba. Hullámzó tetejének felszínét kövek borítják, és mivel ezek az idő előre haladtával felaprózódnak, a megfigyelőállomás még inkább eggyé válik a környezetével.

A tetején állva nem csupán a bálnákban lehet gyönyörködni, hanem időjárástól és napszaktól függően a végtelen óceán, az eget átfestő sarki fény és az éjféli nap látványa is letaglózónak ígérkezik.

Ami magát az épületet illeti, a pályázatot kiíró bizottság elnöke szerint visszafogott, egyben izgalmas és szokatlan világklasszis attrakció lesz. A szigetvilágot elénk táró kilátást méretes ablakok biztosítják majd, illetve kávézók, üzletek és irodák is helyet kapnak benne.

A The Whale-t várhatóan 2022-ben adják át.

Ez is érdekelhet:

Ennél szebb madárlest ritkán lehet látni

Nem csupán kilátóként és pihenőhelyként, hanem kávézóként is működik ez a masszív betonépület.

megfigyelő | the whale | norvégia | szenzáció | bálnales

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom