Ezeket az ételeket nem lenne szabad ennünk a kardiológus szerint

Nem reális, ha mindig a "tökéletes" étrendet próbáljuk követni, de egy-egy okos csere segíthet megőrizni a szívünk egészségét anélkül, hogy szkippelnénk a kedvelt nassolnivalókat.

Legalábbis ezt állítja Dr. Harmony Reynolds, a NYU Langone kardiológusa, aki egy TikTok-videóban elmondta, hogy az egészségesebb szív érdekében kerüli például a szalonnát és a chipset. Reynolds szerint orvosként nehéz lehet diétás tanácsokat adni, mert a táplálkozással kapcsolatos kutatások gyakran nem adnak egyértelmű választ arra, hogy bizonyos  ételek hogyan befolyásolhatják az egészségünket.

A kardiológus a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján úgy döntött, hogy bizonyos ételeket inkább elfelejt, és külön stratégiát alkalmaz arra, hogy a kevésbé egészségeseket mértékkel ugyan, de élvezhesse. Elhagyta a margarint és a növényi olajat, mondván egyes tanulmányok alapján ezek fogyasztása magasabb szív- és érrendszeri halálozási kockázattal jár – bár nem egészen világos, hogy miért, mivel úgy tűnik, nem növeli például a koleszterinszint növekedésének esélyét. A kókuszolaj is aggályos, mert telített zsírokból áll, amelyek a szív egészségi kockázatával vannak összefüggésben.

Főzéshez a legjobbat

"Megtanultam megkérdezni erről a témáról a betegeket, mert több olyan pácienssel is találkoztam, akiknek az LDL-koleszterinszintje emelkedett a kókuszolajat tartalmazó ételek fogyasztása után" – mondta Reynolds.

A vaj jobb alternatíva is lehet, amennyiben mértékkel használjuk, a kutatások szerint azonban a legegészségesebb választás egyértelműen az olívaolaj.

"Ahol és amikor csak lehet, ezzel kellene főznie mindenkinek, és ha pedig más zsírokat használnak, akkor abból a lehető legkevesebbet adják hozzá" – mondta Reynolds.

A szakember nem eszik burgonyachipset, és nem is tart belőle otthon, hiszen túl könnyen eltűnik egy egész zacskóval. "Ismerem magam, és tudom, hogy az nem működik, ha elropogtatok két darabot és aztán félreteszem". Szerinte a popcorn egészségesebb alternatíva, nem beszélve a friss zöldségekről.

Szalonnát csak különleges élvezetként

Reynolds szerint számos bizonyíték utal arra, hogy a feldolgozott húsok összefüggésbe hozhatók a rák vagy a szívbetegségek magasabb kockázatával. Ugyanakkor ez is egy olyan típusú étel, amelyet alkalmanként megenged magának, de csupán évente néhányszor.

"Azt hiszem, mindenkinek segít, ha tudják, hogy a tanácsadók is emberek. Fontos felismerni, hogy akadnak olyan időszakok, amikor egy kis élvezetre vágyunk és nem igazán produktív azt mondani, hogy soha nem eszünk olyan ételeket, amiket egyébként imádunk. Szerintem jobb, ha megpróbálunk kevesebbet enni belőlük, és ahol csak lehet, cserélünk".

Reynold a feldolgozott desszertektől is távol tartja magát, ugyanis a csomagolt süteményekben és fánkokban rengeteg cukor és egészségtelen zsír található, nem utolsó sorban pedig olyan egészségügyi kockázatokhoz kapcsolódnak, mint a cukorbetegség és a szívbetegség.

Ha már édesség, akkor a gyümölcs, a joghurt, az étcsokoládé és a diófélék jelenthetik az egészségesebb opciót – persze csak a mértékletesség betartásával és az egészségügyyi kockázatok minimalizálásával.

(Forrás: Insider, fotók: Unsplash)

javaslat | szakértő | kardiológus | egészség | orvos

FOLYTASD EZZEL

Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat

Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram