Ezeket a dolgokat nem szabad csinálni a repülőn egy légiutas-kísérő szerint

A légikísérők szerint munkájuk legnagyobb kihívását az utasokkal foglalkozás jelenti. Érhető, hiszen rengeteg  minden történhet odafönt, amit nem tudnak befolyásolni és szinte az összes repülés alkalmával azon gondolkodnak, hogy vajon az egyik utas csinál-e olyasmit, amit a földön bizonyára nem tenne meg.

A korábban légikísérőként dolgozó Charlotte foglalta össze azokat a dolgokat, amire oda kell figyelni a fedélzeten. Nekik is és nekünk is.

Ne igyunk túl sokat

Megzavarhatja a repülést, plusz vélhetően egy idő után megtagadják az utastól a további alkoholfogyasztást.

Az utastérben kevesebb oxigén van, ami azt jelenti, hogy a levegőben hamarabb kerülünk illuminált állapotba, mint a földön.

Tilos a dohányzás

Aligha kell ezt külön elmondani, mert nyilvánvalónak tűnik, de a repülőgépen dohányzás veszélyes.

Nemcsak a tűzveszély miatt, hanem a többi utasra nézve is. Charlotte praxisában előfordult már, hogy valaki letakarta a fejét egy takaróval, és rágyújtott. Nem érte meg, a leszállást követően letartóztatták.

Ne veszekedjünk a többi utassal

Sokan idegesek lehetnek a repülés miatt, ami növelheti a feszültséget. – Egyszer egy utas megvádolt egy másikat, hogy az ellopta a táskáját. Két felnőtt férfi közé kellett állnom. Minket megtanítanak az önuralomra, de a valóságban ijesztő érzés volt ezt megtenni – mesélte Charlotte.

A világjárvány óta egyébként megszaporodtak a hasonló incidensekről szóló jelentések.

Ne bosszankodjunk, ha az előttünk ülő hátradönti az ülését

Ősrégi probléma. Ha az utas "fizet az üléséért", akkor meg kell engedni neki, hogy hátradőlhessen, és ehhez joga is van.

– Egyszer egy nő többször is megnyomta a hívógombot, és magasabb osztályba sorolást követelt, mert az előtte ülő utas hátradöntötte az ülését. Tényleg nem tehetünk semmit – mondja Charlotte.

Ne hagyjunk rendetlenséget magunk után

Minden járaton van egy utaskísérő, aki az utazás végén nagy szemeteszsákokkal jár körbe. Ilyenkor adjuk át a szemetet, és ne akkor, amikor mással foglalkoznak.

Tartsuk tisztán a mosdót a többi utasnak, azaz ne hagyjunk papírtörlőt a wc-n, mert a tárolók nem véletlenül záródnak automatikusan; ha bármit a felületen hagyunk, az tűzveszélyes.

Ne pakolgassuk a lábunkat

– Ne tegyük a lábunkat mások személyes terébe – különösen akkor ne, ha levettük a cipőt - mondja Charlotte.

– Semmi szükség arra, hogy a lábunkat mások ülésének karfájára rakjuk, átnyúljunk vele mások térfelére, vagy elálljuk a folyosót – ez komoly biztonsági kockázatot jelent.

Ne álljunk fel addig, amíg nem jön a jelzés, hogy lehet

Amint a kerekek megérintik az aszfaltot, sokan máris felállnak a helyükről. Nem szabadna. Várjuk meg, amíg a repülőgép teljesen megáll.

– Mi vagyunk a felelősek azért, hogy mikor nyitnak az ajtók, így az állva maradástól nem lesz gyorsabb a haladás – tanácsolja Charlotte.

Nem vitás, a légiutas-kísérőknek nehéz dolguk van. Mindenben segítenek a fedélzeten az italok és ételek felszolgálásától kezdve az ideges utasok megnyugtatásáig, plusz vészhelyzetben megmenthetik az életünket. Más szóval, tudnak egy-két kulisszatitkot – és ez magában foglalja azt is, hogy mi az, amit soha, de soha ne együnk vagy igyunk repülés közben. 

(Forrás: Express, fotók: Getty Images)

utazás | repülés | lista | megtenni | légiutas-kísérők

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom