Cáfoljuk a legendákat – Ezért érdemes vadhúst fogyasztani

A nagy magyar népmesés könyvben nincs annyi legenda lejegyezve, mint amennyi itthon a vadhúsfogyasztás körül kering. Épp ezért most kiradírozzuk a sztereotípiákat és elmondjuk, miért ajánlatos gyakrabban vadabb irányba fordulni a boltban vagy a konyhában.

Közismert tény, hogy Magyarországon a fogyasztást tekintve a sertéshús tanyázik a népszerűségi lista csúcsán, de szépen teljesít a múlhatatlan favorit csirke és a hal is, ellenben az elfeledett vadhús valahol a vert mezőnyben kullog.

Szarvascomb

Talán azért, mert hamis megfigyeléseken alapuló előítéletektől szenved – idetartozik például, hogy fertőző betegséget terjeszt vagy egészségtelen.

Természetesen mindkettő téves.

A vadhús biztonságos élelmiszer. Törvény vonatkozik rá, hogy a vadállat elejtését követően hogyan kell kezelni, szállítani, tárolni és hűteni a vadat; illetve a biztonság érdekében fontos, hogy biztosítva legyen a hűtési lánc és az ne szakadjon meg.

Fehérjeforrás

A gyógyszeres kezeléstől mentes vadhús (esetünkben őzről, szarvasról és vaddisznóról van szó) rendkívül egészséges. Kizárólag a házinyúl húsa tartalmaz annyi fehérjét, mint amennyit az előbbi hármasé, a zsírtartalma pedig egészen minimális.

Szarvasragu készül

A vörös vadhúsokban nem fedezhetünk fel márványozottságot és az izmok közötti zsírok sem jelennek meg, ezzel szemben a manapság oly’ trendi wagyu- vagy angus marha steaknél láthatóak a fehér rostszálak.

A vadhúsnál nem, ami tehát azt jelenti, hogy alacsony a hús zsír- és kalóriatartalma.

A tekintélyes kínálatból a vadhús tűnik az egyik legjobb opciónak az egészséges étkezéshez (netán fogyókúrához), hiszen már csak egy párolt zöldségkörettel izgalmas és egyben kalóriaszegény fogást bűvészkedhetünk az asztalra (száz gramm vadhús nagyjából csupán 120 kalóriát tartalmaz).

A vadhús kifejezetten kiemelkedő számokat hoz az ásványi anyag tartalomban és mivel mi, magyarok mély vasszegénységben élünk, könnyedén utolérhetjük az élmezőnyt, ha beiktatjuk a rotációba a vadhúst, merthogy az közel dupla annyi vastartalommal bír, mint a „konkurenciái.”

A boldogság és a jó hús titka

Mindenki nevében nyilván nem adhatunk ki hivatalos komünikét, de sokan talán attól vagyunk igazán boldogak, ha azt eszünk és iszunk, amit és amikor csak akarunk. Egy erre felépített tökéletes nap indulhatna akár egy pezsgős brunch-csal, követheti egy többfogásos degusztációs menüvel babusgató ebéd, majd zárulhat egy könnyed lazacos, epres, fehér boros vacsorával. Így vannak ezzel az állatok is, leszámítva, hogy ők nem tudnak asztalt foglalni egy rooftop bar árnyékos teraszán.

Tenyésztett sorstársaikkal ellentétben viszont a vadonban azt esznek, amihez épp kedvük van és amit megkívánnak. Emiatt – a táplálkozásukat tekintve – stresszmentes állapotban telnek a napjaik, ez pedig elég nagy mértékben javítja a húsuk minőségét. Japánban a világsztárnak számító Kobe marha tartozik a legboldogabb állatok közé – a mítoszok szerint azért, mert a fentiek mellett még kényeztető masszázst is kap, miközben a Best of Mozartot hallgatja. Utóbbiak közül egyik sem igaz és itthon sincs ennyire jó dolguk az erdőben flangáló szarvasoknak vagy vaddisznóknak, ám a nyugalmukat nem nagyon zavarja meg semmi és gyógyszeres kezelésben sem részesülnek.

Tépett szarvas alapanyagok

„Úgy tartják, hogy amit egy óra autózással be tudok szerezni, abból lehet a legjobb ételeket készíteni, Ha egy órát nem is, de sokkal többet sem autózik a vad, mivel hazánkban viszonylag kicsik és ezáltal gyorsan bejárhatóak a területek” – ezek már Pechtol Patriknak, a Fiwi-Hűt Kft. ügyvezetőjének és a Vadkonyha brand alapítójának a szavai, aki elárulta azt is, hogy korábban nagyrészt azért szkippelték a magyarok a vadhúsokat, mert vagy nem volt számukra elérhető, vagy nem tudták jól elkészíteni, valamint inkább csupán egy bizonyos réteg élvezeti cikkének számított. Nekik mindegyik problémára van megoldóképletük.

Avokádó-vadhús 0-1

Manapság gyakorlatilag minden a fenntarthatóság és a minél kisebb ökológiai lábnyom körül forog, úgyhogy aki érzékeny a témára és fontos számára a tudatos és egészséges táplálkozás, az nem nagyon találhat jobb alternatívát a vadhúsnál.

A vadgazdálkodási folyamatok során – szemben mondjuk a sokat utazó és hatalmas vízigényű, szupertrendi avokádóval... – nem használnak extra vizet, extra energiát és extra villamosságot, vagyis a vadhús fogyasztásakor alig-alig látszik csak a maguk után hagyott ökológiai lábnyom.

(Fotók: Vadkonyha)

fogyasztás | kalóriaszegény | vadhús | élelmiszer | egészséges

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom