Hat hónappal azután, hogy a Covid–19 beszántotta a város vendéglátóiparát és dolgozók százezrei maradtak munka nélkül, New York állam kormányzója engedélyezte a zárt terű éttermek és bárok újranyitását.
Andrew Cuomo szeptember 30-át jelölte meg újraindulási dátumként,
első körben huszonöt, novembertől akár ötvenszázalékos kapacitással működhetnek a helyek.
Ugyan a szabadtéri vendéglátóhelyek június végén már üzembe állhattak a metropoliszban, az étteremtulajdonosok folyamatos lobbizása, valamint az időjárás várható változása mégis arra késztette a városvezetést, hogy engedélyt adjon a beltéri helyek újraindítására is. Bill de Blasio, New York polgármestere korábban úgy nyilatkozott, hogy akkor gondolják át a beltéri étkezés visszatérésének lehetőségét, ha a fertőzési arány két százalék alatt marad a városban. Mivel az elmúlt egy hónapban az egy százalékot sem érte el, ezért az újranyitás mellett döntöttek.
Természetesen mindez szigorú szabályozás mellett történhet, íme a legfontosabb intézkedések:
- az éttermek huszonöt százalékos kapacitással működhetnek;
- a maszkviselés minden esetben kötelező, kivéve persze az étkezésnél;
- belépésnél testhőmérsékletet mérnek;
- amennyiben egy társaság érkezik ebédre vagy vacsorára, egyvalakinek meg kell adnia az adatait az étteremben egy esetleges későbbi kontaktkutatáshoz;
- valamennyi étteremnek továbbfejlesztett levegőszűrő-rendszert kell telepítenie, bár ennek módja pontosan még nem tisztázott;
- az asztalokat egymástól legalább két méterre kell elhelyezni;
- a vendéglátóhelyek csak éjfélig lehetnek nyitva;
- a patronálók nem ülhetnek a bárpultnál;
- minden helynek kötelező megadnia a férőhelyei számát és egy telefonszámot, melyen a társadalmi távolságtartás szabályait megszegőket lehet jelenteni.
New Yorkban mintegy ezer étterem és bár zárt be a világjárvány kezdete óta, köztük olyan népszerű és felkapott helyek, mint a TAK Room a Hudson Yardsnál, az Uncle Boons, a Banty Rooster, a China Blue és a Hop Shing.
Ez is érdekelhet:
(Forrás: Eater, fotók: Unspalsh)
étkezés | new york | szeptember 30 | zárt | újranyitás | bár
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!