Ezt árulja el rólad, ha feketén iszod a kávét

Egy friss kutatás megállapította, hogy a kávéfogyasztási mód kiválasztásakor a koffein iránti igény fontosabb, mint az ízélmény.

A tudósok szerint a keserű ételek és italok iránti preferenciát vagy ellenszenvet genetikai okok is befolyásolják, ahogyan azt is, hogy szervezetünk milyen gyorsan dolgozza fel a koffeint. Egy friss kuktatás azonban arra is rávilágít, hogy

azok, akik feketén isszák a kávét, inkább a koffeint szeretik, nem pedig az italt magát.

A Nature's Scientific Reports-ban publikált tanulmány eredetileg azt feltételezte, hogy a kávéfogyasztók az ízpreferenciák miatt mondanak le arról, hogy tejet és cukrot tegyenek a kávéjukba.

Ezzel szemben kiderült, hogy a koffein szervezet által történő feldolgozásának ideje húzódik meg a háttérben. Azok, akiknek a szervezete gyorsabban feldolgozza a koffeint vagy nagyobb igényük van a bevitelére, feketén isszák a kávéjukat

még abban az esetben is, ha kifejezetten nem szeretik a keserű ízeket.

Azaz leegyszerűsítve, a koffein iránti vágy felülírja a keserű ízek iránti esetleges ellenszenvet.

Ez az állítás igaz más koffein tartalmú, keserű ételekre is, így a teára és az étcsokoládéra.

A kutatást vezető tudós szerint amikor az emberek a koffeinre gondolnak, azonnal keserű ízre asszociálnak, így még az étcsokoládét is élvezettel fogyasztják.

(Forrás: Food&Wine, fotó: Getty Images)

kávéfogyasztás | kávé | kutatás | koffeinérzékenység | koffein | vizsgálat

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom