Pilóták elárulták, mit érdemes tennie annak, aki fél a repüléstől

Egyeseknél már a repülőgépre felszállás gondolata is szorongást okoz, amit legtöbbször biztonsági aggályokkal és a repüléshez köthető rémálmokkal magyaráznak. Sokan pedig az irányíthatatlanság érzésével küzdenek odafönt, és képtelenek megnyugodni. Érdemes hát megfogadniuk egy veterán pilóta tanácsait.

Tapasztalatom szerint, akiknek gondjaik vannak a repüléssel, azok nagy részének ehhez hasonló, kontroll nélküli helyzettel is akad problémája (ilyen a liftbe beszállás, a hídon vagy alagúton átkelés, a magasan lévő helyek, vagy az MRI) – mondja Tom Bunn.

Az aggodalmaskodó utasoknak első körben azt ajánlja, hogy felszállás előtt kérjenek találkozót a pilótával.

A leggyakoribb félelmeikkel kapcsolatban megkérdezhetik a turbulenciáról és mondjuk még arról is, mi történne a repülőgéppel, ha netán meghibásodna egy hajtómű. – Senki sem fekszik be a kórházba egy műtétre anélkül, hogy előtte ne találkozna az orvossal  – hozza a párhuzamot Tom Bunn.

Aki fél, mindössze annyit kell tennie, hogy korábban odamegy a beszállókapuhoz, és tudatja a személyzettel, hogy szorongó utassal lesz dolguk. Ezután meg lehet kérdezni tőlük, hogy lehetséges-e találkozni a pilótával. Ez lehetőséget adhat az időjárási viszonyoktól rettegő utasoknak arra is, hogy személyesen a pilótától kapjanak felvilágosítást, mekkora turbulenciára számíthatnak odafönt.

Egy másik pilóta szerint jó módszer az idegek megnyugtatására, ha a szorongó utas listát készít mindazokról a dolgokról, amelyek aggodalommal töltik el. Írjon le mindent, ami miatt parázik,  majd húzza ki azokat, ami felett nincs kontrollja – helyettük inkább koncentráljon azokra, amikre van.

Néhány pilóta és pilótanő beszélt a HuffPostnak arról, hogyan repülhetünk "okosabban",  valamint a tapasztalt szakemberek elárulták azt is, mit nem tennének meg soha utasként. Íme, öt tennivaló és tilalom, amit érdemes megjegyezni.

(Forrás: The Sun, fotók: Getty Images)

pilóták | repülő | tanács | félelem | repülés

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom