Ezért félnek a kínai turisták ettől a két népszerű úti céltól

Japán és Thaiföld Ázsia legnépszerűbb helyei közé tartozik, de mostanában mindkettő nagyon sok kínai turistát veszít a fiatalabb utazók körében felvetődő biztonsági aggályok miatt.

A China Trading Desk marketingcég szerint – amely negyedévente méri a kínai utazási kedvet – mindkét ország a kínai utazók első számú választása volt év elején, de a harmadik negyedévben visszaestek a listán – Thaiföld a hatodik, Japán a nyolcadik helyig csúszott le (az első amúgy Szingapúr, amit az egyik legbiztonságosabbnak tartanak).

A CNBC Travel megkereste a japán és a thaiföldi idegenforgalmi hatóságokat, hogy kiderítse ennek okait.

Japán: élelmiszerbiztonság

– A fukusimai atomerőműből augusztusban a Csendes-óceánba jutott radioaktív szennyvíz jelentős mértékben befolyásolta azt, hogy a kínaiak hogyan vélekednek az oda történő utazásokról – mondta Subramania Bhatt, a China Trading Desk marketingügynökség vezérigazgatója.

A cég több mint tízezer kínai állampolgár körében végzett felméréséből kiderült, hogy a jó ételek jelentik a legfontosabb motivációt a kiutazók számára (huszonhárom százalék), megelőzve a helyi történelmet és kultúrát (huszonkét százalék), a természetet (huszonkét százalék) és a vásárlást (tíz százalék).

Az Egészségügyi Világszervezet és egyéb szakértői csoportok szerint a Japánból származó tenger gyümölcsei biztonságosan fogyaszthatók, de a kínai utazók félelmei miatt "az egyik legnépszerűbb úti cél az egyik legkevésbé népszerűvé vált" – mondta Bhatt.

Thaiföld: filmek

A "set-jetting" trend – vagyis, amikor a filmek és televíziós műsorok ösztönzik a turistákat a forgatási helyszínek felkeresésére – ebben az esetben némi filmes csavarral zajlik, merthogy több, idén nyáron megjelent blockbuster film is elriasztja a kínaiakat a Thaiföldre látogatástól.

Az angolul Lost in the Stars és a No More Bets címmel futó kínai filmek fiktív történetet mesélnek el, és egyik sem Thaiföldön játszódik, ám egyesek szerint a cselekményszálak szorosan tükröznek bizonyos valós eseményeket, amelyek az elmúlt években uralták a címlapokat. Ilyen például egy kínai nő esete, akit 2019-ben Thaiföldön lelökött a férje egy szikláról (tizenhét csontja tört el, de túlélte).

2019-ben mintegy tizenegy millió kínai látogatott Thaiföldre,

szeptemberig viszont kevesebb mint 2,5 millió kínai állampolgár utazott csak oda, ez pedig jóval alacsonyabb szám az idénre prognosztizált ötmilliónál.

Eközben Kambodzsa kitiltotta a No More Bets című filmet a mozikból, ami viszont nem akadályozta meg, hogy szeptember elejéig közel ötszáz millió dolláros bevételt érjen el Kínában.

– A film nézői közül többen még attól is tartottak, hogy a régióba történő utazás veszélybe sodorhatja az életüket – mondta Bhatt. – Idővel egyre inkább a veszélyekkel társították Délkelet-Ázsiát, így ami egykor a turizmus kedvelt célpontja volt, mára negatív felhangot kapott.

Eközben kiderült, hogy a jövőben a globális léptékű tengerszint-emelkedés számos híres strandot érint majd, a legveszélyeztetettebbek listájára pedig három európai hely is felkerült.

(Forrás: CNBC, fotók: Getty Images)

helyszín | indok | thaiföld | utazás | félelem

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom