Számos lehetőségünk nyílik arra, hogy fenntarthatóbbá tegyük mindennapjainkat. Étkezési szokásaink megváltoztatása nélkül is sokat tehetünk környezetünkért, például úgy, ha ökotudatos konyhát vezetünk. Összegyűjtöttünk tíz olyan kiegészítőt, ami segíthet az indulásban.
Konyharuhák
A papírtörlők az egyik leggyakrabban használt eszközök a konyhában, amelyek segítségével könnyedén feltörölhetjük a kiömlött folyadékot, megtisztíthatjuk vele a felületeket, vagy szárazra törölhetjük az edényeket.
Érdemes azonban ezeket lecserélni magas nedvszívó képességű konyharuhákra, amelyek egy mosást követően újrafelhasználhatók, és nem termelnek hulladékot.
Textiltáskák és -zsákok
Ahelyett, hogy a zöldségeket és a gyümölcsöket vásárlás során műanyag zacskókba tennénk, válasszuk az újrafelhasználható zsákokat és textiltáskákat! Ennek a két egyszerű kiegészítőnek a segítségével rendkívül sokat tehetünk az általunk termelt műanyag mennyiségének csökkentéséért.
Szódagép
A szénsavas vizek a leggyakrabban vásárolt élelmiszereknek tekinthetők, holott a PET-palackok korántsem környezetbarát csomagolóanyagok.
Egy szódagép azonban tökéletesen tudja helyettesíteni, ráadásul minimálisra csökkenthetjük vele a hulladéktermelésünket.
Az eszköz néhány másodperc alatt tökéletes szénsavas vizet készít anélkül, hogy egyszer használatos palackokat halmoznánk fel otthonunkban.
Vizesüveg
A konyha fenntarthatóbbá tételének egyik legegyszerűbb módja, ha újrahasználható üvegekben, palackokban tartjuk a frissítőnket, a műanyag kulacsok lebomlása ugyanis akár ezer évig is eltarthat.
Termobögre
Ha kapkodósan indul a reggel, életmentő lehet, ha a reggeli kávénkat vagy teánkat egy termobögrében visszük magunkkal.
Ráadásul használata jóval fenntarthatóbb alternatívát jelent, mint az első közértben megvásárolt energiaital vagy kávés üdítő megvásárlása.
Textil kávéfilter
A filteres kávé szerelmesei búcsút inthetnek a papír kávészűrőknek és azoknak a műanyag változatoknak, amelyek sosem tűnnek elég tisztának. A textilfilterek ugyanolyan minőségű kávé előállítására alkalmasak, és újrafelhasználhatóságuk révén valóban hulladékmentes terméknek számítanak, így egyetlen pillanat alatt környezetbaráttá tudják varázsolni a kávénkat.
Újrafelhasználható bébiételtasakok
Az egyszer használatos tasakok vásárlása helyett újra és újra megtölthetjük a tárolókat magas minőségű, házilag készített pürékkel, almaszószokkal és turmixokkal. Hatalmas előnyük, hogy könnyen tisztíthatók, egyszerűen használhatók, és hosszan frissen tartják a benne lévő bébiételeket.
Kenyérzsákok
A kenyerek frissességét hosszan megőrizhetjük, ha a műanyag zacskó helyett textil-, húzózsinórral ellátott mosható zsákot vásárolunk.
A táskát akár a pékségbe is magunkkal vihetjük, hogy vásárláskor azonnal bele tudjuk tenni a kenyérfélét.
Üveg és szilikon ételtároló edények
Az üvegedények és a hozzájuk tartozó szilikontetők egyszerre segítenek a műanyaghulladék csökkentésében és az élelmiszerpazarlás elleni küzdelmünkben, hiszen a megmaradt ételeket tökéletesen tudjuk tárolni bennük, hogy aztán másnap frissességüket megőrizve fogyaszthassuk el azokat.
Újrahasználható szívószálak
Ha szívesen készítünk otthon jeges kávét vagy koktélokat, a szívószálak fontos kiegészítőnek számítanak.
Számos lehetőség kínálkozik azonban arra, hogy újrafelhasználható változatokat szerezzünk be, hiszen a fenntartható szívószálak ma már üvegből, szilikonból vagy fémből is készülhetnek.
Az egyre több és hatékonyabb kommunikációnak köszönhetően szerencsére már a fogyasztók is ráébredtek, hogy a fast fashion márkák vásárlása nem a legjobb döntés. Képzeljük el, hogy az olcsóbb és elérhetőbb márkák tömeggyártása évi 1,8 milliárd tonna szén-dioxidot termel, ami több, mint a világ összes repülőjárata és a nemzetközi szállítmányozás által kibocsátott káros anyag! Az arány elképesztő és szomorú, ám egyre többen vannak, akik a fenntartható fogyasztási cikkek gyártásával foglalkoznak. A Dezeen összegyűjtött hat ilyen divatbrandet.
(Fotók: Getty Images)
nagy sztori | kiegészítők | életmód | konyha | fenntartható | ökotudtados
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!