Készülj fel, hogy megmérik a súlyodat, ha ezzel a légitársasággal repülsz

Néhány hónappal ezelőtt mi is beszámoltunk róla, hogy a Korean Air repülés előtt megméri az utasokat, és most úgy tűnik, egy európai társaság is követi a példáját.

A Finnairről, Finnország nemzeti légitársaságáról van szó, amely adatgyűjtés céljából leméri az utasok súlyát (és kézipoggyászukét is). Ezen a héten már több mint ötszázan vettek részt a programban, ami február végéig tart, majd aztán áprilisban és májusban folytatódik.

Nem kell aggódni az esetleges nyilvánosságra kerülés miatt, mert a számokat csupán a statisztikákat rögzítő ügyfélszolgálatos látja, és senkinek sem kapcsolják a nevét a beküldött adatokhoz. Ha nem tetszik a dolog, vissza is lehet utasítani.

Na, de miért csinálja ezt a Finnair?

Az ötlet lényege, és a számítások is arra vonatkoznak, hogy hogyan lehet a legjobban elosztani a súlyokat a gépen, legyen szó az üzemanyagról, a feladott poggyászról, a rakományról, a fedélzeti ételekről, a víztartályokról, valamint ugye az utasokról.

A repülőgépek súlyelosztásának javítása nemcsak biztonságosabbá teszi a járatokat, hanem csökkenti a környezetre gyakorolt hatást is,

mivel a gépek így kevésbé égetnek el feleslegesen üzemanyagot.

Az európai légitársaságok jellemzően az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség által kiszámított becsült adatokat használják, melynek legutóbbi felülvizsgálatát 2022-ben végezték el. A Finnair azonban úgy döntött, saját kutatást indít, már csak azért is, mert az valamivel pontosabb.

Az Airline Ratings minden évben több mint négyszáz légitársaságot hasonlít össze különböző biztonsági tényezők alapján, hogy azután győztest hirdessen. Most is ezt tette.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)

finnair | légitársaság | mérés | súly | utas

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram