Ezért lehet csak bizonyos mennyiségű folyadékot felvinnünk a repülőre

Az új 3D szkennerek véget vethetnek a frusztráló korlátozásoknak.

A mini samponos flakonok régóta az utazás alapdarabját jelentik, de hamarosan változhat a helyzet, mivel a repülőterek még ebben az évben enyhíthetnek a biztonsági előírásokon. A csúcstechnológiás CT-szkennerek legalább a főbb csomópontokon megszűntetik a 100 ml-es folyadékokra vonatkozó szabályt, ami pedig a biztonsági ellenőrzés leegyszerűsítését és a várakozási idő lerövidítését ígéri.

De miért is vezették be régen a bizonyos 100 ml-es szabályt?

2006 óta a az utasok világszerte csak 100 ml-nél nem több folyadékot vihetnek fel a gépre a kézipoggyászban. A szabályt azt követően hozták, hogy a brit rendőrség leleplezett egy terrorista-összeesküvést, amelynek céljaként üdítőitalnak álcázott folyékony robbanóanyagokat akartak felrobbantani transzatlanti járatokon. A terroristák egy olyan szerkezetet terveztek összeszerelni és felrobbantani, amiben hidrogén-peroxidot és más anyagokat fecskendeztek 500 ml-es üdítős üvegekbe. Ha a terv sikerül, akkor az a feltételezések szerint sokkal súlyosabb katasztrófát okozott volna, mint a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás, mivel jó néhány, amerikai és kanadai repülőtérre tartó repülőgépen akartak robbantani. Közvetlenül az eset után elővigyázatosságból teljesen betiltották a kézipoggyászok felvitelét a fedélzetre, amin később aztán enyhítettek, miután tesztelték, hogy milyen mennyiségű folyadékot lehet még biztonságosan felvinni a fedélzetre. Ekkor vezették be a 100 ml-es határértéket. Az utasok onnantól kezdve legfeljebb egy liter folyadékot vihetnek át a biztonsági ellenőrzésen, egyenként 100 ml-nél nem nagyobb kiszerelésben. Ezeket egy átlátszó, újrazárható zacskókban kell különválasztaniuk, a biztonsági ellenőrzésen pedig ki kell pakolni a poggyászból.

Mintegy tizennyolc évet követően azonban néhány országban megszűnik ez a zavaró korlátozás, hála az új biztonsági szkennereknek, melyek az orvosi területen alkalmazott komputertomográfiás (CT) röntgentechnológiát használva tiszta 3D-s képet adnak arról, pontosan miket is rejt az utasok táskája.

– A képek 360 fokban forgathatók és nagyíthatók, így lehetővé válik az alapos elemzés, amely nagyjából a "táska digitális kicsomagolásához" hasonlítható – magyarázza a készüléket gyártó Smiths Detection. Jelentős előrelépés ez a legtöbb repülőtéren jelenleg bevetett 2D-s képalkotáshoz viszonyítva.

A szkennerek kifinomult algoritmusokat is alkalmaznak, amelyek képesek a robbanóanyagok – beleértve a folyadékok – és egyéb veszélyek felismerésére. A mesterséges intelligencia segítségével egymástól meg tudják megkülönböztetni a különféle a folyadékokat – például a vizet, a hidrogén-peroxidot vagy a nagy szilárdságú alkoholt –, és pontosabb képet adnak az elektronikáról.

Az új szkennerek az Egyesült Királyság közlekedési minisztériuma szerint fokozzák a biztonságot, mert könnyebben felismerik a potenciálisan veszélyes tárgyakat. Emellett egyszerűsítik a repülőtéri macerát is, lerövidítik a biztonsági ellenőrzésre szánt időt, vagyis kényelmesebbé teszik az utazást. További előnye lesz még a műanyaghulladék mennyiségének várható csökkenése, elvégre az utasoknak nem kell már több tucat eldobható flakonokat magukkal vinniük. Az új technológia ráadásul pénzt is megtakaríthat, mivel a drága repülőtéri üzletek helyett a vizet és más italokat kívülről hozhatják be az utasok.

Néhány európai repülőtér egyébként már eltörölte a 100 ml folyadékra vonatkozó szabályt. Az új szkennerek használatban vannak az Egyesült Királyságban, a Durham megyei Teesside nemzetközi repülőtéren, az amszterdami Schipholon és a római Leonardo da Vinci nemzetközi repülőtéren.

Az utazás, mint tudjuk, szélesebb látókört biztosít a világról, egyben alkalmazkodást is igényel. Utóbbi azt jelenti, hogy indulás előtt ajánlott utánanézni a helyi kulturális normáknak, az éttermi etikettnek és a nyelvnek. Az alábbi bosszantó szokásokat pedig mindenképp javasolt ejteni.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

vége | 100 milliliter | repülőtér | felvitel | kézipoggyász

FOLYTASD EZZEL

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Wizz Air

Egy utazási szakértő elárulta, mi az a két leggyakoribb hiba, amit a repülőn alvásnál elkövetünk

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom