Csodás a látvány, úgyhogy özönlenek a turisták Közép-Amerika legaktívabb vulkánjához

Egy aktív vulkán árnyékában túrázni nem biztos, hogy ideális program egy nyaraláson – de a látvány sokak számára megéri a kockázatot.

A guatemalai Volcán de Fuego Közép-Amerika legaktívabb vulkánja, évente látogatók ezreit vonzza.

Ahhoz, hogy a bátor túrázók szemtanúi lehessenek a heves kitöréseknek, először a szomszédos Acatenango csúcsát kell megmászniuk – ez egy inaktív vulkán, amely pazar kilátást nyújt a lávát okádó kráterre.

A koronavírus-járvány kezdete óta azonban érthetően visszaesett az érdeklődés, ami a vulkanikus ösvényekre túrázók számának csökkenését eredményezte. “Két évig nem tudtam turistákat felvinni a vulkánra” – mondja mindjárt Roni Guerra, egy helyi idegenvezető.

Kezdeti sajnálkozását sokan osztották a városban, amelyet a járvány miatt teljesen lezártak. Guatemala turizmusfüggő gazdasága hat százalékkos csökkenést érzékelt ebben az időszakban, miközben a város macskaköves utcái több mint tizenöt hónapig szinte érintetlenek maradtak.

A lenyűgöző barokk építészettel és díszes kolostorokkal büszkélkedő Antigua helyet kapott az UNESCO világörökségi listáján is; egy gazdag történelmű város, a világ minden tájáról érkező művészek menedéke, a világjárvány előtt évente akár kétmillió látogatót is fogadott.

Visszatérés a normalitásba

A korlátozások megszűnésével viszont ismét örömmel üdvözli a külföldieket. Ők pedig jönnek.

“A turisták visszaszivárgásával már naponta körülbelül 300-400 ember látogat el a vulkánhoz, hetente két túrát is vezetek” – folytatja immáron mosolyogva Roni Guerra.

Az Acatenango alaptábora 3880 méter magasan fekszik és egy ötórás talpalással érhető el.

A túrázók akár az inaktív csúcs tetején is letáborozhatnak, hogy szemtanúi legyenek a Volcán de Fuego látványos robbanásainak. A látogatók imádják a látványt, volt olyan, aki egész éjjelre letáborozott, hogy az aktivitásban gyönyörködhessen.

A vulkán alacsony szinten folyamatosan működik, tizenöt-húsz percenként kisebb gáz- és hamu kitörésekkel jelentkezik.

Egy komolyabb robbanás veszélye azonban még mindig valós. 2018 júniusában például a Volcán de Fuegóból kiszakadó sár- és hamuáradat letörölte a térképről San Miguel Los Lotes faluját, 159 ember életét követelve.

Guatemalában jelenleg a "szokásos" beutazási szabályok vannak érvényben (oltási igazolás, negatív PCR-teszt),  a nyilvános helyeken, beleértve a repülőteret is, be kell tartani a távolságtartás szabályát és kötelező a maszkviselés. Érkezéskor viszont nem kell karanténba vonulni, úgyhogy a lenyűgöző ország az egyik legjobb választás lehet egy januári kalandra.

A Kamcsatkai-félsziget a kontinens méretű Oroszország távol-keleti csücske. Ez az orosz vidék már annyira más világ, hogy lényegében Japán tengeri szomszédja: a félsziget és a felkelő nap országa között terülnek el a Kuril-szigetek, amelynek politikai hovatartozása vita tárgyát képezi Oroszország és Japán között már a második világháború óta. A vidék természeti értékei szinte felbecsülhetetlenek – és mivel a félsziget a Pacifikus-hegységrendszer tagja, és a Tűzgyűrű is érinti, inkább meg se lepődjünk az ott található százhatvan vulkánon, amelyből huszonkilenc aktív.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

vulkán | antigua | működő | turisták | látvány

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom