A Financial Times a tokaji furmintokat dicsőíti

Egészen átfogó és értő cikkben szólnak a Financial Times hasábjain a tokaji borkészítésről és az egyre jobb furmintok pozicionálásáról. Jancis Robinson borszakíró értekezésében megvizsgálja, miért volt szükség a mézédes aszúk mellett egy száraz borral is előrukkolni a területen, ráadásul úgy, hogy a furmintban rejlő lehetőségeket akár előbb is felismerhettük volna. 

Hosszú évek áldozatos munkájába telt, hogy legalább már hazai boros körökben téma és fontos tényező a furmint. Szépen fejődik az export is, de a tájegység még sokáig az aszúk hagyományának árnyékában alkot és él. Nem mintha ne lennének fantasztikus aszúk és maga az eljárás, a tradíció ne volna értékes, a felsőkategóriás borok pedig világhírűek, de mégis szükség van a vérfrissítésre, ami már jócskán meg is kezdődött a vulkanikus eredetű Tokajban.

Robinson a kezdetektől megvizsgálja a vidéket, és kijelenti, hogy az édes borok egyszerűen nem divatosak már, a korral pedig haladni kell.

Természetesen szépen szól Szepsy Istvánról, aki nélkül talán sosem született volna meg az új tokaji furmint. Szepsy, aki 2000-ben elkezdett kisérletezni, mára a vidék legelismertebb, legfontosabb borásza lett, bátor volt Mádon az Úrágya dűlő szőlőivel próbákozni, és meglátta a potenciált a tokaji száraz borok előállításában. Sőt, a vidék többi gazdálkodójának is elhintette az ötletét: a nagyon magasra pozicionált desszertborok mellett ezek a dűlők és szőlők alkalmasak száraz fehérborok készítésére, ásványos, nagyon jellegzetes, dűlőszelektált borok gyártására is.

Nem véletlen, hogy a Financial Times szakírója jól ismeri a furmintokat, hiszen barátja és kollegája Hugh Johnson, a Royal Tokaji egyik alapítótagja.

Szerencsés egybeesés, és mi csak örülni tudunk ennek, hiszen nagy munka van a furmintok készítésében és népszerűsítésükben is. Londonban például már másodjára tartják meg a Furmint Februárt, mikor a legsikeresebb furmintok mutatkoznak be nemzetközi szakértők előtt.

Jancis Robinson kóstolt, szakértett, és egyértelműen Szepsy István klasszis borait kedvelte a legjobban. A bemutatott borok között a legjobb ár/érték arányokat Bartáéknál, a Carpinus Borászatnál, a Disznókőnél, a Dobogónál, a Grand Tokajnál, a Szarka Pincénél és Zsiraiéknál találta.

Ez is érdekelhet:

Ezek a budapesti éttermek most nemzetközi reflektorfényt kaptak

Nyolc budapesti fine dining éttermet méltatott a Culture Trip.

(Fotók: Unsplash, Getty Images) 

 

tojai | tokaji borok | bor | furmint | szepsy istván

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom