Ez történik, ha egy luxusszálloda, egy koktélbár és egy porcelánmanufaktúra közösen alkot

A város egyik legszebb épületében működő luxusszálloda és -koktélbár különleges együttműködésre lépett az ország egyik legnívósabb porcelánmanufaktúrájával. A budapesti Gresham Palotában Yves Giacometti, a Four Seasons Hotel Gresham Palace szállodaigazgatója és dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója közösen mutatták be Magyarország első kézműves szecessziós koktélbárja, a Múzsa, és a Herendi Porcelánmanufaktúra közös együttműködését.

A századfordulós Budapest sokak szerint a magyar főváros aranykora volt. Ma viszont már nem csupán fotók, képeslapok, színes plakátok repítenek vissza ebbe a különleges, vibráló, modern, békebeli időszakba. A Gresham Palotában tavaly nyitott meg a Múzsa, ahol újra átélhetjük a múlt század eleji kifinomult eleganciát.

Az épülethez méltó luxus

1906-ot mutatott a naptár. A Duna-parton megépült a város máig egyik legszebb szecessziós épülete. A Gresham Palota azonnal a virágzó kulturális élet középpontjává vált, ott találkozott az arisztokrácia krémje, ott töltötték idejüket a művészek. Az előkelő társaságok már akkor is habzsolhatták a kulináris élvezeteket, a sütemények már az idő tájt is a cukrászművészeti tökéletességet képviselték.

Újraélt aranykor

Nem kell szállóvendégnek lennünk ahhoz, hogy bármikor élvezhessük a Gresham Palota által kínált luxust. A Múzsában 2020 óta kapcsolódhatunk ki egy isteni koktél, egy cukrászati remek vagy gasztronómiai különlegesség mellett. Időutazásra hív a város első luxus koktélbárja: az enteriőr, az ételek, italok, a kiszolgálás mind Budapest aranykorát idézik.

A múlt század eleji tökéletes cukrászremekeket is megkóstolhatjuk – méghozzá modern köntösben. Menyhárt Attila cukrászséf vérében van a szakma: követte nagyapja és dédapja útját, aki nem mellesleg József főherceg főszakácsa és -cukrásza is volt. Most a Múzsában olyan különleges ázsiai alapanyagokból készít cukrászremekeket, amelyeket máshol nem kóstolhatunk a városban. De nemcsak a sütemények különlegesek, hanem a porcelán is, amelyen érkeznek.

A desszertkülönlegességeket a világhírű Herendi Porcelánmanufaktúra The Royal Garden elnevezésű, kézzel festett porcelánjain kínálják. És hogy miért olyan különleges ez a készlet?

Mert csak a Four Seasons Gresham Palotában és a Buckingham Palotában használják.

Ha már az angol királyi családnál tartunk, a sütemények kóstolására talán nincs is jobb alkalom, mint a hétvégi, délután 3-tól 6-ig tartó, élőzenével kísért teadélután.

Győrffy Árpád séf ételeit – az ázsiai-magyar konyha fúzióját – és Rédli Ádám koktélkülönlegességeit viszont mindennap élvezhetjük. Az eredetileg pilótának készülő séf számos Michelin-csillagos étteremben dolgozott a Múzsa előtt, célja, hogy Budapesten új perspektívába helyezze az ázsiai konyhát: innovatív, kifinomult stílusban vegyítve a kiváló magyar alapanyagokkal.

Az étel- és az italkülönlegességek is Herendi porcelánon érkeznek. A közel kétszáz éves manufaktúra neve egyet jelent a kiválósággal és az egyediséggel – ez itt sokszorosan érvényes, hiszen a Múzsa porcelánjainak mintázata egyedi motívum, amit a herendi művészekkel közösen alkottak, kizárólag a bár számára.

"Mikor megálmodtuk a Múzsát, az ország gazdag kulturális örökségéből inspirálódtunk, elsődleges célunk volt, hogy bemutassuk az itt élő tehetséges művészek munkáit – mondta Yves Giacometti, a Four Seasons Hotel Gresham Palace szállodaigazgatója. – Ezért dolgoztunk együtt helyi cégekkel a bár megépítésén, kértünk magyar tervezőt az egyenruha megalkotására és az üvegáru megálmodására. Helyi alapanyagokból készülnek a koktélok és az ételek is, a bár összes dolgozója magyar. Már a kezdetektől nyilvánvaló volt, hogy az ételeket Herendi porcelánon tálaljuk majd: a termékek minősége, részletgazdagsága és a csapat kiváló munkája, ügyessége felülmúlhatatlan. A mi szemünkben ők képviselik Magyarország legjavát. A kollekció megalkotásában szorosan együttműködtünk a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. szakembereivel, és örömmel láttuk, hogy Dr. Simon Attila, a cég vezérigazgatója és csapata őszinte érdeklődéssel fordul a projekt felé. A munkát megkönnyítette a Four Seasons és a Herendi közötti hasonlóság.

A közös munka gyümölcséről, a GRAM szettről pedig bátran kijelenthetjük, pontosan olyan különleges és páratlan lett, mint amilyennek elképzeltük.”

A GRAM különlegessége a Gresham palota mozaikjai által ihletett pikkelyes minta. E minták egymás felé közeledve a lobbyra emlékeztetnek, a keret pedig a Múzsa arany-türkiz színvilágát idézi.

"Vannak pillanatok, amelyek a jelenben születnek, de a jövőt építik – mondta dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója. – Amikor évekkel ezelőtt elhatároztuk, hogy a Four Seasons Gresham Hotel és a Herendi porcelán randevút ad egymásnak, akkor tudtuk, hogy az együttműködésünkből érték születik. Egy világhírű porcelán és egy világhírű hotel ad a jövőben egymásnak randevút Budapest szívében, amelyet  aláírásunkkal is megerősítettünk. Egyedi, kézi készítésű Herendit terveztünk, egyedi helyre, a Greshambe. A Gresham minta tradíciói a 19. századi távol-keleti motívumokhoz nyúlnak vissza, a 21. századi innovációt pedig Vilmos herceg és Kate hercegnő angliai esküvőjére nászajándékként átadott herendi Royal Garden minta részletei adják. Tradíció és innováció a Gresham asztalaira kerülő Herendi porcelánokban. Célunk, hogy a pihenésre érkező vendég harmóniát, eleganciát és kényeztetést kapjon. Minden Herendiben benne vannak a porcelánkészítés titkos receptúrái, az évszázadok világkiállítási sikerei, benne van a hagyományokra épített folyamatos innováció, a természeti szépség, a kreativitás, a minőség és az alkotómunka iránti szeretet, a kézművesség iránti elkötelezettség, a Herendi márka hordozta luxus, elegancia és kényeztetés. A mostani pillanat egy ünnep számunkra. Ünnepeljük az értékek egymásra találását, két ismert és elismert márka, a Four Seasons és a Herendi találkozását, a vendégvárás és a szervirozás új dimenziójú metszéspontját."

múzsa | Gresham-palota | herendi porcelán | budapest | étterem

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom