A cukrászművészet és a szakmai elhivatottság találkozása olykor nem csupán ínycsiklandó remekművekben, hanem valódi rekordokban is megmutatkozik.
Guinness-rekordot döntöttek a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolájának oktatói és cukrász tanulói egy száztizenkét méteres torta összeállításával. A kísérlet Dobos C. József cukrász tiszteletére, halálának századik évfordulója alkalmából történt meg. A rekordméretű torta egy részét jótékonysági célokra ajánlotta fel a támogató, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.
A magyar cukrász emlékére dokumentumfilm készül, melynek része lesz az izgalmas kísérlet is. A torta több helyszínen készült, darabjait a rendezvény napján szállították a szakképző iskolába, ahol
délelőtt tíz órától kezdték összeállítani a száz méteresre tervezett tortát, amely végül száztizenkét méter lett.
Tizenkét órakor került helyére az utolsó elem is és ekkor állapították meg hivatalosan a Guinness-rekord megdöntését.
Az eddigi rekordot tartó torta 3600 szeletes, és 2021-ben az Auchan Magyarország cukrászüzemében készült. A rekord megdöntéséhez most 4500 szeletes torta megsütésére vállalkoztak,
összesen 20 cukrász és 150 tanuló dolgozott az elkészítésén.
A hatalmas torta 3500 darab tojás, 50 kilogramm liszt, hatvan kilogramm cukor, 62,5 kilogramm vaj, 7,5 kilogramm kakaóvaj, 62,5 kilogramm étcsokoládé és 7,5 kilogramm kakaópor felhasználásával készült.
A torta alapanyag-költségeinek egy részét adományokból fedezték. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) folyamatosan segíti a budapesti szakképző intézmények tevékenységét, hiszen ezek a képzőhelyek biztosítják a jövő magas szinten képzett szakembereit. A BKIK tíz méter tortával támogatta a kísérletet, melynek végeredményét a rendezvény végeztével felajánlották a Bokréta Lakásotthoni, Gyermekotthoni Központ és Általános Iskola részére.
„Annál nagyobb inspirációt nehéz elképzelni, hogy egy tanuló a szakmájában részt vehessen egy Guinness-rekord kísérletben. Örülünk, hogy az iskolák kreatív eszközökkel keresik a módját, hogyan tartsák meg diákjaik lelkesedését a szakmatanulás iránt” – foglalta össze a kezdeményezés jelentőségét dr. Bódi Viktória, a BKIK megbízott főtitkára.
(Forrás és fotók: BKIK)
fiatalok | magyar | dobos torta | guinness rekord | torta | bkik
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!