Minden nemzetnek megvannak a maguk szokásai és tradicionális ételei, amiktől az új évben szerencsét várnak. Spanyolországban ilyen a szőlő, Törökországban a gránátalma, hazánkban és több más európai országban pedig a lencsétől is anyagi bővelkedést remélhetünk.
Ezek az újévi ételek azonban nemcsak, hogy szerencsét hoznak, de pillanatok alatt el is készülnek, hogy aztán minden jóval gazdagítsák mindazokat, akik fogyasztanak belőlük.
Körtés gránátalma saláta pekándióval
A török hagyományok szerint a gránátalma az emberi szívet szimbolizálja,
az életet és a termékenységet jeleníti meg, magjai pedig az egészséget és a bőséget jelképezik. Érdemes már az előételbe belecsempészni, ami így január elsején az új évre tett fogadalmak jegyében akár egy könnyed saláta is lehet.
Ebbe rukkola, hajszálvékonyra szeletelt körte és gránátalma mellett kissé lepirított pekándió is kerülhet. A hozzávalókat egész egyszerűen rendezgessük el szépen egy tányéron, és készítsünk hozzá könnyed dresszinget vörösborecettel, dijoni mustárral, olajjal és egy kevés cukorral!
Lencsefasírt
Olaszországban és Magyarországon elképzelhetetlen az újév lencse nélkül, amely a gazdagságot jelképezi.
Vegetariánus főételként jelenhet meg a menüben ez a lencsefasírt, ami valóban pillanatok alatt elkészül akkor, ha konzerv alapanyagból készítjük. Nincs más dolgunk, minthogy a pürésített lencsét összekeverjük egy tojással, egy fej apróra vágott vöröshagymával, két gerezd zúzott fokhagymával egy evőkanálnyi liszttel. Sózzuk, borsozzuk, pici pirospaprikát teszünk hozzá. A masszából golyókat formázunk, amiket kissé ellapítunk, majd zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban kisütjük. Tejfölös mártogatóssal kínáljuk.
További lencsés receptjeinket itt és itt találod.
Kuglóf
A vasilopita, vagyis a görög újévi torta tulajdonképpen egy egyszerű kuglóf, amibe pénzérmét sütnek. A desszert kerek formája az egészséget és a tökéletességet szimbolizálja. A család együtt vágja fel, közben megnevezik még a távol lévő rokonokat is. Akinek a szeletében felbukkan a pénzérme, szerencsés és sikeres lesz az új évben.
Bár a kuglóf sütési ideje meghaladja a negyed órát, a tészta összekeverése valóban nem vesz több időt igénybe tizenöt percnél, így tényleg egy pofon egyszerű, gyors süteménynek számít. Bodzakrémes változatunk receptjét itt, citromos kuglófunk elkészítési útmutatóját pedig itt találod.
(Fotók: Getty)
szerencse | gránátalma | étel | babona | kuglóf | lencse
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!