Így lett közös szárazföldi határa Kanadának és Európának

Az évtizedek óta tartó "whisky-háború" véget ért az Északi-sarkvidéken.

Kanada és Európa finoman fogalmazva is messze van egymástól, így az ötlet, hogy szárazföldi határuk legyen, nevetségesnek tűnik. Kanada és Dánia azonban most véget vetett az évtizedek óta tartó "háborúnak" egy lakatlan sarkvidéki szigetért és megállapodtak a hely kettéosztásáról.

Illusztráció

A Hans-sziget körüli bizonytalanság 1973-ban kezdődött, amikor kijelölték a sarkvidéki tengeri határvonalat. Tényleges konfliktus soha nem alakult ki; ahelyett, hogy egy ilyen jelentéktelen kérdés miatt háborút indítottak volna, a két fél mindig is szívesen hangsúlyozta a szárazföldi viták ostobaságát és önkényességét. A haditengerészeteik (és egyszer egy kanadai védelmi miniszter) kihajóztak a szigetre, és zászlókat, illetve üveg whiskyt vagy pálinkát hagytak ott a másik félnek.

A legdrámaibb eseménynek az számított, amikor a kanadaiakat a dán sütemények bojkottjára szólították fel.

Illusztráció

Ez az egész konfliktus vezetett oda, hogy a háborút természetesen "whisky-háborúnak" nevezték el. Amikor a héten hivatalosan is kijelölték a határt, a kanadai és a dán külügyi képviselők italokat cseréltek, miközben azon viccelődtek, hogy Kanada akár csatlakozhatna is az Európai Unióhoz, most, hogy a két országnak közös szárazföldi határa lett.

Illusztráció

Ami magát a Hans-szigetet illeti, a másfél négyzetkilométeres, hóval borított földterület lakhatási szepontból nem túl vonzó. De ahogy az éghajlatváltozás miatt folyamatosan olvad a jég az Északi-sarkvidéken, azzal új hajózási- és halászati útvonalak nyílnak meg a korábban barátságtalan területeken. Mindkét delegáció ígéretet tett arra, hogy a lehető legkisebbre csökkentik a térség erőforrásainak kiaknázását. Most, hogy szomszédoknak mondhatják magukat, minden eddiginél könnyebb lesz megoldani a kérdést (és közben meginni egy italt).

Egy rövid helikopteres kiruccanás Aucklandból, és máris ott találjuk magunkat a szürreálisan gyönyörű Bay of Islandson. Az üdülőhelyen mintegy ezer hektáron keresztül strandokban, szőlőültetvényekben és szemiakvatikus élőhelyekben lelhetjük örömünket.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images, Unsplash)

közös | kanada | határ | Európa | sarkvidék

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom