Hétfőn megérkezett a világhírű étteremkalauz 2021-es franciaországi kiadása.
Az idei díjátadó az ismert okok miatt meglehetősen visszafogottra sikerült, bár exkluzív helyszínen, de közönség nélkül tartották meg. Először fordult elő a Michelin Guide történetében, hogy a ceremóniának nem a dél-franciaországi Cognac városa adott otthont, idén ugyanis Párizsba költöztették az eseményt a szervezők.
A meghatározó gasztrokiadvány szerkesztői azt ígérték, hogy a világjárvány következtében kialakult rendkívül nehéz helyzet miatt 2021-ben nem fokoznak le egy három csillaggal rendelkező séfet sem. Ehhez tartották magukat, ugyanakkor a Michelin Guide igazgatója, Gwendal Poullennec a Eiffel-torony második emeletén működő Jules Verne étteremben tartott ünnepségen elmondta, hogy csupán azoktól az éttermektől vettek el csillagot, amelyek bezártak vagy koncepciót váltottak.
Harmadik csillaggal jutalmazták a Marseille-ben található AM éttermet, így immáron – Monacót is beleszámítva – harminc, három Michelin-csillagos vendéglátóhellyel büszkélkedhet Franciaország.
Az AM egyedüli új belépőnek számít a francia gasztronómia legfelsőbb szintjén. Tulajdonosa Alexandre Mazzia, a Kongói Köztársaságban született és ott felnőtt egykori profi kosárlabdázó, amiből könnyedén kikövetkeztethető, hogy a menüre komoly hatással van az afrikai konyha. Specialitásai közé tartozik a füstölt angolna alga popcornnal és csokoládéval, vagy a málnasorbet harissával.
Gwendal Poullennec szerint az AM rendkívül egyedi étterem, amely többféle szempontból is kiemelkedik a mezőnyből.
Mazzia előbb örömében sírva fakadt a hír hallatán, aztán korábbi mentoraitól fogadta a gratulációkat videocseten keresztül.
A koronavírus-járvány miatt Franciaországban február közepéig zárva maradnak az éttermek, a bárok, és a kávézók. A túlélés érdekében jó néhány hely házhoz szállításra és elviteles üzemmódra tért át – köztük van az AM is, amely food truckokból árulja kis ételkosarait, mindössze huszonnégy euróért.
Ez is érdekelhet:
(Forrás: France24.com, archyde.com, fotók: Getty Images, az AM Facebook-oldala)
kiadvány | 2021 | három | AM étterem | franciaország | michelin-csillag
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!