Hatalmasat szólt a Virág Judit Galéria születésnapi árverése

Dupla aukcióval és művészeti remekművekkel köszöntötte 25. születésnapját a Virág Judit Galéria.

Hatalmas várakozás előzte meg a Virág Judit Galéria jubileumi aukcióit a Budapesti Kongresszusi Központban, hiszen több olyan remekmű is előkerült külföldi, alig ismert magángyűjteményekből, amelyeket a nagyközönség még nem láthatott. Május 31-én klasszikus festmények, egy nappal később pedig a háború utáni és kortárs magyar alkotók kiemelkedő munkái kerültek kalapács alá.

Rippl-Rónai József Enteriőr című olajfestménye 200 millió forintért kelt el. A képet korábban egy vajdasági gyűjtő vette meg közvetlenül a művésztől még az 1900-as évek elején, azóta a műre az örökösök vigyáztak.

A műértők számára az egyik legnagyobb szenzációt Vaszary János Dunakorzó Budapesten című képének felbukkanása jelentette, amit

a nagyközönség 1929-ben láthatta utoljára egy nürnbergi kiállításon.

Az ikonikus festményt 160 millió forintnál ütötte le az aukciót vezető Kelen Anna. Kádár Béla Amerikából előkerült Fiatalok című alkotása 80 millió forintért cserélt gazdát.

Az aukción licitálhattak még az érdeklődők olyan magyar mesterek munkáira is, mint Tihanyi Lajos (Csendélet pipával, 46 millió forint), Scheiber Hugó (Japán nappali tűzijáték a berlini Luna Parkban, 48 millió forint), Czóbel Béla (Körhinta, 55 millió forint), valamint Aba-Novák Vilmos (Abruzzói vidék, 44 millió forint) és Czigány Dezső (Nizzai részlet, 40 millió forint).

A klasszikus aukció különlegessége volt egy több mint 100 éves szecessziós Zsolnay mennyezetlámpa, amelyhez hasonlót sem láthattak a világon a gyűjtők az elmúlt évtizedekben, 12 millió forintért kel el az este folyamán.

A szerdai Háború utáni és kortárs művek aukciója is kiváló alkotásokkal szolgált.

A világpiacon is egyre jobban értékelt Maurer Dóra Overlappings 9 című alkotásáért 36 millió forintot fizettek, ami új életműrekord.

Birkás Ákos Fej (177-12Mn8) című képe 17 millió forintért cserélt gazdát.

Keserü Ilona Mind 2 című festménye 38 millió forintért kelt el, Rozsda Endre cím nélküli képe pedig 20 millió forintért.

„Huszonöt évünk a piacon felelősséggel is jár, hiszünk a művészet folytonosságában, és a jövőben is azért dolgozunk majd, hogy a magyar festészet imázsát és értékét növeljük” mondta el a galéria alapító társtulajdonosa, Virág Judit.

Tavaly rekordmagasságba szárnyalt a kortárs művészeti árverések bevétele világszerte, nemrég pedig arról döntöttek az örökösök, hogy több évtizedes huzavona után elárverezik a híres zeneszerző villáját.

(Forrás: Virág Judit Galéria)

aukció | aukciós ház | rekord | rippl-rónai józsef | árverés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom