Eltüntetik Hawaii legismertebb, eleve csak illegálisan megközelíthető látványosságát

A folyamatos birtokháborítás és a helyszínen történt balesetek miatt eltávolítják Hawaii híres Haiku-lépcsőjét.

A Stairway to Heaven-ként (Lépcső a mennybe) is ismert látványosságot az amerikai haditengerészet építette még az 1940-es években. Napjainkban a Hawaii-szigetek legjobb kilátását kínálja, annak ellenére, hogy több mint harminc éve le van zárva a nagyközönség előtt.

Az Oahu keleti részén felhúzott 3922 lépcsőfok egy hegyre kanyarog fel Kaneohéban.

Bár a lépcsősor hivatalosan nem látogatható, ez nem különösen akadályozta meg az embereket abban, hogy sokszor lakóházak kerítéseit átugorva vagy a hátsó udvarokon átkelve az ösvényre tévedjenek, hogy aztán felbaktassanak a magasba.

Honolulu Városi Tanácsa viszont megelégelte a dolgot, és egy nemrégiben tartott ülésen a megugró biztonsági költségek miatt egyhangúlag megszavazta a lépcső eltávolítását. "Alapvetően nem helyénvaló, hogy egy ilyen nagy forgalmú turisztikai látványosság egy olyan lakónegyeden keresztül haladjon, amely nem képes megfelelő létesítményeket és parkolási lehetőséget biztosítani" – mondta Rick Blangiardi, Honolulu polgármestere.

Év elején egy huszonnégy éves fiatalembert kellett légi úton elszállítani a területről, miután megsérült a térde, miközben a lépcsőn mászott felfelé.

Jelenleg ezerdolláros (kb. 300 ezer forintos) bírsággal sújtják azokat, akiket a lépcsőknél birtokháborításon kapnak.

Van rá némi esély viszont, hogy a lépcsők nem tűnnek el teljesen – elképzelhető, hogy áthelyezik őket. Tavaly a közeli Kuoloa Ranch – ahol olyan filmeket forgattak, mint a Jurassic Park és a Jumanji – felajánlotta, hogy átveszi a látványosságot, és saját birtokán fizetős attrakcióként működtetné tovább.

Korábban megírtuk, hogy a vártnál néhány tízezerrel több amerikai turista valósággal febolygatta a mindennapokat a Hawaii-szigeteken, ahol jelen állás szerint nem nagyon tudnak mit kezdeni a járvány után fellépő példátlan turisztikai igényekkel.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Unsplash, Getty Images)

hawaii | Haiku | eltávolítják | lépcső a mennybe | illegális

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom