Egy etikett-szakértő elárulta, mikor szabad helycserét kezdeményezni a repülőn

Kényes téma.

Sok légitársaság csupán akkor engedi meg az utasoknak, hogy a becsekkolás előtt válasszanak maguknak helyet a gépen, ha pluszban fizetnek érte. Bár a legtöbb társaság azért a lehetőségek szerint együtt ülteti le a csoportokat, van olyan vállalat, amely arról "híres", hogy szétválasztja a barátokat és a családtagokat.

De vajon helyénvaló-e megkérni egy másik utast a helycserére?

Egy etikett szakértő elmagyarázta az erre érvényes szabályokat.

Jo Bryant szerint az, hogy egyszerűen nem tetszik, ahol ülünk, nem elég jó indok rá, a kérést meg kell indokolni. – Például, ha van egy üres szék a nagylábterű helyeknél, és az utas pedig nagyon magas, akkor jelezheti. Amennyiben nem lehetséges a csere, ne legyünk dühösek vagy bunkók, egyszerűen csak fogaduk el mosolyogva, hogy nem lehet – mondja a szakember.

Az utasok egyébként nem kötelesek helyet cserélni egy másikkal, és valljuk be, nem valószínű, hogy szívesen váltanak az ablak vagy a folyosó mellől a középső ülésre. Érdemes megkérdezni a személyzetet, van-e szabad ülés a cseréhez, bár ennek általában kevés az esélye.

Az egyedül utazók esetében előfordul, hogy beszélgetni szeretnének a mellettük ülővel, ezt azonban nem mindig fogadja pozitívan a másik fél. Jo Bryant ezzel kapcsolatban azt mondja, jó modorra vall, ha tudomásul vesszük a mellettünk ülő személyt, de figyeljük azért a testbeszédét. Általában elég egyértelmű, hogy valaki beszélgetni akar-e, vagy sem. Legyünk segítőkészek és készségesek.

A kézipoggyász bepakolása kihívást jelenthet azok számára, akik hajlamosak néha túl sok, netán túlságosan helypazarló, vagy éppenséggel túl kevés dolgot magukkal vinni egy útra. Íme kilenc tárgy, aminek mindenképp helyet kell szorítani (a nyilvánvaló tételeken, például a személyes iratokon kívül), hogy kényelmesen utazhassunk bárhová a világban.

(Forrás: Express, fotók: Getty Images)

repülő | utazás | szabály | fedélzet | helycsere

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom