Húsz kilométer hosszú, látványos híddal köthetik össze Észak-Írországot és Skóciát

Boris Johnson brit miniszterelnök már 2018-ban úgy nyilatkozott: támogatná egy olyan híd felépítését, amely Észak-Írországot Skóciával kötné össze. A híd közel húsz kilométer hosszú lenne.

A hídépítés ötletét a brit kormányzat körülbelül három évvel ezelőtt vetette fel elsőként, hogy javítsák a belföldi összeköttetést az Egyesült Királyságban, ám már jóval korábban, az 1890-es években is sokszor volt a közbeszéd tárgya egy alagút vagy híd, mely Észak-Írország és Skócia között húzódna.

Az Ír-tengeri híd és a Kelta átkelés csak néhány név, amely az ambíciózus hídépítés kapcsán felvetődött. Olyan óriási geológiai és környezeti kihívásokkal kell azonban a tervezőknek szembenézniük, amelyek alapján kijelenthető, hogy a történelem egyik legnagyobb mérnöki teljesítménye lenne megalkotni.

Nehéz megmondani, mekkora összeget emésztene fel a projekt, hiszen nagyban függ attól is, hogy hol építenék fel. Jelenleg két lehetőség látszik kirajzolódni: az egyik Torr Headet kötné össze Mull of Kintyre-vel, az alternatíva szerint pedig Larne és Portpatrick között feszülne. Ez utóbbi lehetőség tervezett költsége megdöbbentően magas, 15 milliárd font.

Ráadásul a híd egész évben zavartalanul nem is tudna működni, hiszen az időjárási körülmények miatt, biztonsági okokból az év bizonyos szakaszain le kellene zárni a forgalom elől. Grant Shapps brit közlekedési miniszter az év elején pontosan ezért nyilatkozott úgy a BBC-nek, hogy ő inkább alagútban, mintsem hídban gondolkodik.

Bár kétségkívül ambiciózus a terv, az Írország és Skócia között feszülő híd nem lenne a világrekorder. A Tanjang–Kunsan 164, a Csanghua–Kaohsziung viadukt 157 kilométer hosszú. A Guinness-rekordok szerint a Hongkong–Csuhaj–Makaó híd a világ leghosszabb tengeri hídja, amelynek teljes hossza 55 kilométer, a Gyöngy-folyó deltáján pedig körülbelül 48 kilométer hosszan nyúlik át a víz felett.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty Images, Swedish Tourist Board, Creative Commons)

írország | híd | alagút | Skócia | egyesült királyság

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom