Soha ennyit nem fizettek még árverésen élő művész alkotásáért

Már nem Jeff Koons Balloon Dog című alkotása tartja az élő művész esetében felállított aukciós rekordot.

Azt a képet öt évvel ezelőtt 58,4 millió dolláros állásnál csapta le a kalapács egy árverésen, az új csúcsot november 15-e óta a leghíresebb brit kortárs művészek közé tartozó David Hockney nevéhez köthetjük.

A művész 2015-ben

Már szeptemberben arról lehetett olvasni, hogy szinte biztosan megdől majd a rekord, de az akkori előrejelzések nagyjából tízmillió dollárt tévedtek. A Christie’s aukciósház csütörtöki licitjén a korábban jósolt nyolcvanmillió helyett végül 90,3 millió dollárért kelt el a 81 esztendős Hockney 1972-ben festett Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) című képe, ami a művész legelső munkái közé tartozik.

Az ominózus festmény egy tavalyi Tate Galleryben megrendezett tárlaton

Az aukciósház a modern éra egyik mesterműveként mutatja be az alkotást, melynek különlegessége, hogy két teljesen különböző fotóból indult ki, amelyek Hockney stúdiójának padlóján hevertek.

A New York-i licitre egy Bahamákon élő brit milliárdos műgyűjtő, bizonyos Joe Lewis bocsátotta a festményt. Az Egy művész portréja tipikus Hockney-kép: monumentális vászon jelennek meg rajta a hozzá köthető témák a tájképektől kezdve, az úszómedencén át a kétalakos ábrázolásig.

Ez is érdekelhet:

Mostantól akár Mona Lisát is ledarálhatjuk

Banksy akciója, a Girl and Balloon festmény önledarálása túlmutat önmagán: a számtalan mém és utalás mellett a múzeummarketing igazgyöngyét is felszínre hozta.

(Fotó: Getty Images)

David Hockney | kép | aukció | festmény | Christie’s

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom