Hőségriadóra készülhet, aki a következő napokban ezekbe az országba utazik

Arrafelé nem szokatlan ez októberben, de nem is mondható rendszeresnek.

Kánikulai hőségre számíthatnak a Görögországba és Törökországba utazók a következő napokban. A múlt hétvégén például a tengerparti Antalya városában 41 Celsius-fokot mértek a török meteorológiai állomások. Az országban legutóbb kilencvenkét évvel ezelőtt történt hasonló.

"Az antalyai repülőtér 1930 óta a legmelegebb októberi napot élte át a 41,2 Celsius-fokkal, ami az Afrikából érkező és az öbölbe észak-északnyugat felől leereszkedő forró levegőnek köszönhető. A 41,2 C egyben törökországi októberi rekord is" – nyilatkozta Yaser Turker török meteorológus. Törökország időjárása az elmúlt két napban valamelyest visszavett és beállt 30 fok körüli hőmérsékletre.

Görögországban és Cipruson szintén soha nem látott hőséget mértek október elején: a ciprusi Athalassa Nemzeti Parkban 40 fokot, a görögországi Potamoiban pedig 39,2 fokot rögzítettek. Hétvégére 7-10 fokkal lehet magasabb az átlaghőmérséklet, mint az elmúlt évtizedek megszokott értékei. Athénban, Krétán, Korfun és Rodoszon viszont a héten 20 Celsius-fok körüli, hűvösebb idő várható.

Szakértők szerint a forró hőmérséklet a főnszélnek köszönhető, amely egy meleg és viharos szellő, ami aztán a hegyvonulatok lejtős oldalán lefelé áramolva természetes módon felmelegszik.

Eközben Portugáliában október első hetében 35 Celsius-fok körüli hőmérsékletet jegyeztek – ez leginkább a szaharai porfelhő visszatérésének köszönhető, amely korábban 2022 tavaszán nézett át Európába. "A legmagasabb hőmérséklet nyolc-kilenc fokkal haladja meg az októberi szokásos értéket, október 8-án és 9-én tetőzhet" – mondta Patrícia Marques meteorológus.

Eközben kiosztották a World Travel Awards európai úti célokat és turisztikai szereplőket értékelő díjait, amelyeket a turizmus Oscarjának is neveznek, és amellyel a Magyar Zene Házát is jutalmazták.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)

kánikula | utazás | törökország | hőségriadó | portugália

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom