Nem Hollywood a legjobb hely egy kis Oscar-varázshoz

Hanem egy izlandi kisváros.

Húsavik a Netflixen tavaly nyáron bemutatott Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története című amerikai zenés-filmvígjátéknak hatalmas ingyen marketingetköszönhet. A film végigköveti Lars Erickssong és Sigrit Ericksdóttir (Will Ferrell és Rachel McAdams) izlandi énekespárost, akiknek lehetőségük nyílik arra, hogy országuk képviseletében elinduljanak az Eurovíziós Dalfesztiválon. A műben szerepel egy városról szóló dal is, mi több, a Húsavik a mozi egyik csúcspontja – nem véletlenül kapott A legjobb eredeti filmdal kategóriában Oscar-jelölést.

A nagy sikert követően aztán masszív kampány indult annak érdekében, hogy a szobrocska a bűbájos városba költözzön,

a hype pedig rendkívül sokat jelent a nagyrészt idegenforgalomból élő helyiek számára.

Húsavikot drámaian érintette a koronavírus-járvány, de amikor a bizonyos dal felkapott lett a Netflixen, nagyot javult az emberek morálja. A dal egyfajta himnusszá vált, az Oscar-jelölést követően pedig mindenki beindult.

Az izlandi beutazási korlátozások feloldását követően elkezdték népszerűsíteni a várost; az elsősorban a természetkedvelőket célzó kampányban kiemelték, hogy Húsavik milyen remek opció a táncoló bálnák megfigyelésére, és bár a hely elsőre talán egy álmos kisvárosnak tűnhet, valójában bőven akad lehetőség szórakozásra, vásárlásra és az izlandi gasztronómia legjobbjainak kipróbálására. Az ajánlatban felbukkan például a kikötőben található Gamli Baukur étterem, a tenger gyümölcseire specializálódott Naustid, illetve a Húsavík Öl, ahol italkülönlegességeket lehet kóstolgatni.

Nem számít, milyen évszak köszönt be, mert Húsavikban mindig van mit csinálni. Nyáron például a Botnsvatn-tó körül kialakított ösvényen lehet nagyokat túrázni vagy kerékpározni, télen pedig a környék hegyei hódíthatóak meg síléccel vagy snowboarddal. A közelmúltban kitört vulkántól nem kell tartani, a város mintegy hétórányi autóútra található a nem mindennapi eseménytől.

Izland fantasztikus tájaival nem lehet betelni. Hasonló véleményen van a főként esküvőket fényképező Vass Bettina is, aki jó pár éve vetette meg a lábát az elragadó szigeten, hogy az északi csodaország fantasyfilmekbe illő világát felhasználva egyedi történeteket meséljen el képeivel. Megkerestük, és megkérdeztük tőle, milyen magyar fotósként Izlandon élni.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images, Pixabay)

utazás | izland | hype | Húsavík | hangulat

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Tényleg le lehet rövidíteni a reptéri sorban állást ezzel a titkos pszichológiai trükkel?

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom