Itt a lista: ennyi idegenforgalmi adót kell fizetned a legnépszerűbb helyeken

Idén az előrejelzések szerint 2019 óta a legmagasabb szintre emelkedik utazási kedv és bár ez jó hír az idegenforgalmi ágazatnak, néhány városra, attrakcióra és régióra viszont szenvedés vár. A történelmi helyszínekben tett károk, a turisták hanyagsága és a túlzsúfoltság egyaránt a túlturizmus következménye – éppen ezért egyre több népszerű úti cél vezet be idegenforgalmi adót abban a reményben, hogy valamelyest kordában tudja tartani a látogatók számát, ezzel együtt a helyi infrastruktúra javításával jobban ki tudja szolgálni a nagyobb látogatókapacitást. Számos hely tavaly lépte meg, 2024-ben pedig egyre többen követik a ezt példát – vagy emelnek a már meglévő "belépődíjon". Íme, azon úti célok listája, amelyek ebben az évben idegenforgalmi adót számítanak fel, vagy a közeljövőben be fogják vezetni.

Ausztria

Nyugati szomszédunk éjszakánként érvényes szállásadót vet ki, amely tartományonként eltérő. Bécsben vagy Salzburgban a szállodai számlán felül fejenként 3,02 százalékot is fizethetünk.

Belgium

Belgiumban Ausztriához hasonlóan éjszakai szállásdíj van érvényben.

Egyes hotelek a szobaárba is beleszámítják, más szállodák pedig külön adják hozzá a számlához, ezért ajánlott azt figyelmesen elolvasni.

Brüsszelben a díjat szobánként számítják fel, ami a szálloda méretétől és minősítésétől függően változik, de általában 7,50 euró (kb. 2800 forint) körül van. Antwerpenben szintén szobánként számítják fel.

Bhután

A távoli ország mindig is a "meredek" idegenforgalmi adóiról és illetékeiről volt ismert. A himalájai királyság 2022-ben megháromszorozta a látogatókra kivetett adó összegét, majd minimum napi kétszáz dollárra (71 ezer forintra) emelte, azóta viszont csökkentette. A Bhutánba érkezők többségének száz dollár (36 ezer forint) napidíjat kell fizetnie, ez a rendelkezés 2027. augusztus 31-ig biztosan érvényben marad.

Bulgária

Bulgáriában is kell csengetni a vendégéjszakák után, de ez a pénz maximum 1,50 euró (kb. 577 forint) lehet csak.

Karib-szigetek

Az alábbi karibi szigeteken szednek idegenforgalmi adót, melyek összege tizenhárom és negyvenöt (5000 és 17 ezer forint) euró között mozog: Antigua és Barbuda, Aruba, Bahama-szigetek, Barbados, Bermuda, Bonaire, Brit Virgin-szigetek, Kajmán-szigetek, Dominika, Dominikai Köztársaság, Grenada, Haiti, Jamaica, Montserrat, Szent Kitts és Nevis, Szent Lucia, Szent Maarten, Szent Vincent és a Grenadine-szigetek, Trinidad és Tobago, valamint az Amerikai Virgin-szigetek.

Az adót általában a szállodai szoba árához vagy "indulási díjhoz" kötik.

Horvátország

Horvátország csak a főszezonban számít fel éjszakánként tíz kuna (kb. ötszáz forint) díjat.

Cseh Köztársaság

A csehek csupán a Prágába utazóktól kérnek pénzt, ami a tizennyolc év alattiakra nem vonatkozik, és kevesebb mint egy eurót (385 forintot) jelent személyenként és éjszakánként.

Franciaország

A franciaországi "taxe de séjour" városonként változik, és általában a szállodai számlához csippentik hozzá.

Az adó fejenként és éjszakánként 0,20 euró (77 forint) és négy euró (ezerötszáz forint) közötti összeg lehet.

Párizs vezetése nemrég bejelentette, hogy a szállodában, Airbnb-ben és kempingben megszállókra kivetett illetéket akár kétszáz százalékkal is megemeli, a befolyó pénzt pedig a város szolgáltatásainak és infrastruktúrájának javítására kívánja fordítani.

Németország

Németországban "kulturális adót" (kulturförderabgabe), illetve bizonyos városokban, köztük Frankfurtban, Hamburgban és Berlinben "ágyadót" (bettensteuer) kell fizetni, amely általában a szállodai számla öt százalékát teszi ki.

Görögország

Görögországban az idegenforgalmi adó számokon alapul. Konkrétan, hogy hány csillaggal rendelkezik egy szálloda, és hány szobát bérel a vendég. A díjat a görög idegenforgalmi minisztérium vezette be, hogy segítsen az ország adósságának törlesztésében, Szobánként minimum négy eurót (ezerötszáz forintot) jelent.

Izland

Izland az "érintetlen természet" védelmében idén vezette be az idegenforgalmi adót, amely éjszakánként négy és hét euró (1500 és 2700 forint) közötti összeget takar.

Erre a lépésre azt követően szánták el magukat, hogy az éves turistaszám a becslések szerint elérte az évi 2,3 milliót.

Indonézia

Az egyetlen úti cél, ahol idegenforgalmi adót vetnek ki, az Bali, az összeg pedig idén februárban tíz dollárra (3600 forintra) emelkedik – de ez egyszeri belépési díjat jelent csupán. Az ebből érkező bevételt a sziget "környezetének és kultúrájának" védelmére fordítják.

Olaszország

Franciaországhoz hasonlóan Olaszországban is az idegenforgalmi adó helyszínektől függően változik. Rómában például három és hét euró (1200 és 2700 forint) között mozog éjszakánként, egyes kisebb olasz városokban ennél többet kell fizetni.

Velence pedig tavaly szeptemberben jelentette be, hogy 2024-től idegenforgalmi adót szed. Ez öt eurót (2000 forintot) jelent, amit a főszezonban kell fizetni és csak az egynapos kirándulásra érkezőkre vonatkozik.

Japán

Japánban körülbelül ezer jen (3000 forint) "indulási adót" vetnek ki.

Malajzia

Malajziában átalányadó van érvényben minden egyes ott eltöltött éjszakára, ami körülbelül négy eurót (1500 forintot) jelent.

Új-Zéland

Új-Zéland adója egy huszonegy euró (8000 forint) körüli nemzetközi látogatóvédelmi és idegenforgalmi illeték, amelyet érkezéskor kell megfizetni, de nem vonatkozik az Ausztráliából érkezőkre.

Hollandia

Hollandiában szárazföldi és vízi adó is érvényben van. Amszterdam 2024-ben 12,5 százalékkal emeli meg az összeget, így a legmagasabb idegenforgalmi adóval "büszkélkedhet" az Európai Unióban.

Portugália

Portugáliában alacsony, kéteurós (nyolcszáz forintos) idegenforgalmi adóval kell számolni, amely minden tizenhárom év feletti személyre vonatkozik.

Csak a látogatás első hét éjszakáján kell fizetni tizenhárom portugál településen, köztük Faróban, Lisszabonban és Portóban.

Legutóbb Olhãoban vezettek be ilyen, ott április és október között van érvényben. Ezen időszakon kívül egy euróra (385 forintra) csökken a díj, az egész évet tekintve öt éjszakára van korlátozva.

Szlovénia

Szomszédunk szintén a helyszíntől és a szálloda minősítésétől teszi függővé az adóját. A nagyobb városokban és üdülőhelyeken, például Ljubljanában és Bledben magasabb a fizetendő összeg, de így is csak három euró (1200 forint) körül van éjszakánként.

Spanyolország

A Baleár-szigeteken lévő szálláshelyeken minden tizenhat év feletti látogató "idegenforgalmi adózik". A turistáknak főszezonban akár négy eurót (1700 forintot) is felszámíthatnak éjszakánként.

Barcelona városvezetése bejelentette, hogy a következő két évben emeli a város idegenforgalmi adóját - a díj 2024. április 1-jétől 3,25 euróra (1250 forintra) emelkedik. A tanács szerint a pénzt az infrastruktúra és a szolgáltatások javítására különítik el.

Valencia vezetése a régió szálláshelyein megszállókat adóztatja meg, ami viszont éjszakánként 0,50 euróról (190 forintról) két euróra (385 forintra) emelkedik. Valószínűleg még a mostani év elején lép hatályba.

Svájc

Svájcban az adó helyszíntől függően változik, a személyenkénti, éjszakánkénti költség körülbelül 2,20 eurót (nyolcszát forintot) jelent. Mindez általában külön összegként szerepel a szállástól kapott számlán.

Thaiföld

Thaiföld 2022 áprilisában vezetett be idegenforgalmi adót a repjegyárakra terhelve. Ennek célja, hogy lemossa magáról a hírhedt "olcsó" nyaralóhely címkét. A díj minden külföldi látogató számára 300 baht (3200 forint).

USA

Az Egyesült Államokban "foglaltsági adó" van érvényben, ami az ország nagy részén a szálláshelyeket, például szállodákat, moteleket és fogadókat érinti. Az összeg becslések szerint Houstonban a legmagasabb, ahol a szállodai számla 17 százalékát számítják fel.

Hawaii pedig ún. "zöld díjat" vethet ki – melynek összegét eredetileg ötven dollárban (18 ezer forintban) állapították meg, de azóta huszonötre (9000 forintra) redukálták –, és ami minden tizenöt év feletti turistára vonatkozna. Ha elfogadják a törvénytervezetet, akkor csak 2025-től lépne életbe.

Ha egy forgalmas, turistákat vonzó városra gondolunk, valószínűleg London, Párizs vagy Bangkok jut eszünkbe elsőként. Az Euromonitor International szerint közülük egyik se nyerte el a 2023-as év leglátogatottabb városa címet.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)

összeg | belépő | idegenforgalmi | adó | utazás

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram