Vége lehet a túlárazott luxusingatlanok aranykorának

Azzal aligha állítunk újat, hogy a koronavírus-járvány alapjaiban dolgozta át a világ forgatókönyvét az elmúlt két hónapban, gyakorlatilag nincs olyan része a mindennapoknak, amit a pandémia ne befolyásolt volna. Rengeteg dolgot és változást saját magunk tapasztaltunk meg, néhány terület közeljövőbeli sorsa viszont még a lecsengés idején is ismeretlennek tűnik. Idetartozik például a magyarországi luxuspiac helyzete, amiről egy autentikus szakembert kérdeztünk meg. Hamza Zoltán, a Barnes Magyarország ügyvezetője segítségével körbejártuk a témát.

"Egyelőre nem látunk ebben a szegmensben marginális változást, vagy visszaesést. Tudni kell, hogy egy nagyon niche rétegről beszélünk, ha a befektetőket nézzük, tehát azok a tulajdonosok/vevők, akik ebben a szférában tevékenykednek, korántsem olyan árérzékenyek – kezdte Hamza Zoltán. – A megtekintések és szerződések aláírása ugyan lassult, de ez arra visszavezethető, hogy fizikailag nem tudtak, mertek az emberek kimozdulni. Mi azon szerencsés ügynökségek egyike vagyunk, akik a luxus szegmensben még mindig aktív megtekintésekkel rendelkeznek, de van olyan ingatlanközvetítő iroda, ahol teljesen megállt az élet.

De hogy pozitivumot is említsek: a jelenlegi helyzetben az viszont jó dolog, hogy az online jelenlétet és online piacra lépést teljesen felgyorsította a járványügyi helyzet.

Így az a fejlődés, ami az elkövetkezendő évekre volt prognosztizálva, rohamosan megindult: például az online aláírások, digitális dokumentumok, online lakáslátogatások is fókuszba kerültek."

Számos elemzés arra világít rá, hogy csökkennek az ingatlanárak, illetve ezzel párhuzamosan az albérleti díjak is. Hamza Zoltán szerint ez egy összetett kérdés, mert a luxusingatlanok piacán nincs különösebb indokoltsága az árcsökkenésnek. Sok piaci szereplővel tartják a kapcsolatot, és folyamatosan monitoringozzák az aktuális változásokat. "Úgy látjuk, hogy nálunk a csökkenés nem fog bekövetkezni, főleg az egyéni ingatlanvásárlások szintjén. Ahogy korábban is említettem, az árérzékenység itt nem tényező, a luxus szegmensben a legolcsóbb lakások esetében a visszaesés tízszázalékos sem volt. "

Az ügyvezető a luxuspiacon főleg a túlárazott ingatlanok árkorrekcióját és piaci tisztulást jósolja a következő évekre.

Azok az ingatlanközvetítő cégek fognak talpon maradni, amelyek azt a szolgáltatási nivót adják az ügyfeleknek, amit mondjuk Nyugat-Európában vagy Amerikában láthatunk. Itthon az elmúlt években nagyon felhígult a szakma, túlárazták az ingatlanokat. Épp emiatt ez az időszak egy erős szűrő lesz.

Ahogy Hamza Zoltán is elmondta, itthon az elmúlt három évben lehet érdemben luxusingatlan-piacról beszélni, és keveset tudunk arról, kik adnak el vagy vesznek ilyen ingatlanokat. "Nagyon kicsi a piac. Igazából most van kialakulóban, azonban a prémium kerületekben sok olyan beruházás és fejlesztés történt, aminek köszönhetően elindulhattunk a nyugat-európai színvonal felé, amitől valljuk be, még el vagyunk maradva, főleg szolgáltatói szinten. Míg eladói oldalon a magyarok vannak túlsúlyban, a vevők között legfőképp külföldi ügyfelekkel tárgyalunk. Ez egyrészt az ingatlanok minőségének, másrészt annak köszönhető, hogy a Barnes egy nemzetközi piacvezető cég. Magyarországon a már említett felsőkategóriás ingatlanok a fővárosban koncentrálódnak, valamint a Balaton északi partján. Budapest felemelkedése és egyre csak növekvő beruházások miatt a kínálat csak növekedni fog, és idővel a vidéki nagyvárosok is be fognak csatlakozni."

Szerencsére Magyarország jó helyzetben van, nagy eséllyel utolérhetjük a nemzetközi mezőnyt. Hamza Zoltán úgy véli, már néhány éve el is indultunk ezen az úton. "Örömmel mondhatom, hogy évről évre egyre vonzóbb a külföldi befektetőknek, mert biztonságosnak tartják, valamint elismert presztízse van nemzetközi szinten. Csak hogy néhány előnyt említsek: jó helyen van, hiszen határmezsgyéje Nyugat- és Kelet-Európának, jó a közlekedés, valamint tranzitország vagyunk. Budapest nemzetközi színvonalú várossá nőtte ki magát, a gasztronómia fejlődik, és csodálatos, pezsgő élet van a városban. Ennél a pontnál azonban meg kell említeni, hogy ezzel a fejlődéssel exponenciálisan nőttek az ingatlanárak itthon, bár az európai nagyvárosoktól mint Bécs, vagy Prága, még mindig le vagyunk maradva."

A legfontosabb kérdés persze a többi ágazathoz hasonlóan a jövőt érinti. A napokban körbejártuk már, milyen változások várhatóak az elkövetkezendő hónapokban a vendéglátásban, hogyan alakulhatnak a mindennapok a koronavírus árnyékában. Természetesen a luxuspiacon is várhatók módosulások, Hamza Zoltán szerint főként minőségi szempontból. "Ez egyrészt a kínálatra is vonatkozik, illetve magára a szolgáltatói szektorra is. Egyelőre amit látunk, az egyfajta pozitív elmozdulás a magyar fejlesztői fejekben. Vagyis az a szemlélet, hogy ha valamit csinálunk, azt csak jól és a minőség magas szintjén. Azok a fejlesztések, amik luxus kategóriában zajlanak, mind nagyon magas, megbízható minőségűek. Ez magával vonzza azt is, hogy a szolgáltatói szintnek is drasztikusan kell emelkednie. Ez még időbe fog telni, főleg a hazai mentalitásnak köszönhetően. Olyan nívón kell működni, ami hosszú távon is működőképes, ehhez pedig egy szemléletmódbeli váltásnak is be kell következnie."

"A másik, amiért mi minden nap dolgozunk, az a szakma megítélése. Nekünk a fő célunk, hogy a nemzetközi, magas minőségű szemléletet, mentalitást, attitűdöt itthon is meghonosítsuk a szakmában. Ezt próbáljuk átadni a kollégáknak is, ami nem egyszerű, de a minőség szintjén nem lehet kompromisszum. Ennek a szakmának a rangját vissza kell adni. Kint ingatlanosnak lenni egy elit, presztízs szakma, végzettséghez van kötve, hozzáértő csapat dolgozik főleg a luxuspiacon. Ezen kell a jövőben itthon is dolgoznunk."

Ez is érdekelhet:

Sztárdizájner álmodott luxushotelt Visegrádra

Nagyszabású tervek, ötletes és gyönyörű megoldások érkeztek a Johannes Torpe Studios irodájából. A helyszín pedig nekünk is hihetetlen, de nem más, mint Visegrád.

(Fotók: Barnes Magyarország)

nagy sztori | koronavírus | Hamza Zoltán | barnes magyarország | szakértő

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom