Így lehetünk saját magunk mentorai

A bölcsesség sok forrásból megszerezhető.

A mentorok szerepe hatalmas lehet az ember életében, hiszen saját tapasztalataik révén egyengethetik az utunkat, segíthetnek előrébb jutni a szakmai és a magánéletünkben egyaránt. Sokaknak azonban nincs meg a kiváltsága, hogy egy remek mentorra támaszkodva tanuljanak és fejlődjenek.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy segítség nélkül maradnának, hiszen a tapasztalati bölcsesség máshonnan is begyűjthető.

Ahhoz, hogy saját magunk mentoraivá válhassunk, nyitottságra és világos célokra van szükségünk. Ehhez ismernünk kell saját magunkat, fel kell tudnunk mérni képességeinket, erősségeinket és hiányosságainkat is. Érdemes sorra venni eddigi életünk mérföldköveit, mérlegre tenni a jó és rossz döntéseket, hogy aztán elgondolkodhassunk azon, vajon mit kellett volna másként csinálni. Minden sikerünknél tegyük fel a kérdést, hogy mi vezethetett oda, minden kudarcunknál tárjuk fel az okokat! Ezzel a fajta tudatossággal hatalmas lépést tehetünk a jövőbeli bölcs döntéseink meghozatalához.

Fel kell ismernünk ugyanakkor azt is, hogy az élet folyamatos győzelmekről és vereségekről szól, melyek mindegyike alkalmas az építkezésre. Az alázat, legyen szó a magánéletről vagy a karrierről, olyan tulajdonság, ami mindenki számára felbecsülhetetlen. Az alázatosság nem azt jelenti, hogy nem hiszünk önmagunkban. Sőt, bízunk magunkban, de tudjuk, hogy a kudarc is természetes velejárója a mindennapokban, és egy-egy siker sem jelenti azt, hogy vége a játéknak. Ezek mindegyike egy folyamat része.

Ahogyan egyre több tapasztalatra teszünk szert, úgy nő bennünk mind inkább a vágy, hogy megosszuk aztokat másokkal. Így válhatunk saját magunk mentorából mások támaszaivá. Nem kell azonban mindenki felett őrt állnunk. Azok azonban, akikkel megoszthatjuk ismereteinket, olyan láncszemekké válhatnak az általunk működtetett gépezetben, akikre hosszú távon is számíthatunk, akik biztos pontot jelenthetnek azokban az időkben is, amikor a mentor is támogatásra szorul.

Ide kapcsolódóan két izgalmas interjút tudunk ajánlani: íme Blaskó Nikolett, aki vezető, mecénás és filantróp, illetve Kerekes Vica, aki már nem akar mindenáron megfelelni.

(Fotók: Getty Images)

mentor | motiváció | siker | munka | karrier

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom