Párizs kezdőknek – Avagy a hely, ami kicsiben olyan, mint a francia főváros

Sokan érzik úgy, hogy Párizs nem felel meg az elvárásaiknak. Legyen szó a túlságosan zsúfoltnak tűnő látványosságokról vagy a vártnál koszosabb utcákról, a francia főváros alkalmanként képes csalódást okozni. Ehhez kapcsolódóan létezik az ún. "Párizs-szindróma" nevű állapot, vagyis az a fajta siránkozás, melyet egyesek akkor éreznek, amikor nem azt kapják egy várostól, amit előtte elképzeltek. Nem kell azért lemondani Franciaországról, hiszen akadnak bőven romantikus, csillogó és csalódásmentes helyek arrafelé – az egyik közülük a csak "miniatűr Párizsként" emlegetett Nancy, amely turisztikai élményben meg tudja verni a fővárost.

A Versailles és a párizsi Place Vendome stílusában tervezett Nancy olyan, mint Párizs kicsiben, a tömeg nélkül.

Az ország északkeleti felében megbúvó várost Párizs stílusában tervezte I. Szaniszló, a trónfosztott lengyel király, miután XIV. Lajos feleségül vette a lányát. Szaniszlót Lajos megtette Lotaringia hercegévé, aki háláját a város újjáépítésével fejezte ki. Nem gondolta túl azért: lemásolta Párizs legpazarabb épületeit, majd a főtér körüli összes homlokzatot aranyporral hintette be.

Maga a főtér egyébként Nancy legnépszerűbb látnivalói közé tartozik, elnyerte többek között a TripAdvisor 2023-as Traveller's Choice díját.

A sétálóutcás teret imádják a turisták, nem meglepő módon több ezer ötcsillagos értékeléssel büszkélkedhet, holott sokak szerint a képek nem is igazán adják vissza a báját.

Már csak a tér miatt is érdemes elutazni Nancy-ba, mert alapból nem igazán számít az ember arra, hogy ilyen csodás helyet talál egy kevésbé ismert francia városban. Lenyűgöző éjszakai kivilágítását sem érdemes elmulasztani.

Nancy másik nevezetessége a Parc de la Pépinière, amit a helyiek egyszerűen csak La Pep-ként ismernek. A park leghíresebb látványossága az 1875 óta ott álló Mozart zenekari pavilon, vagyis a Kiosque Mozart. Egészen pontosan a park angol kertjében rejtőzik, ahol waffle-t és fagylaltot is kapni – nem csoda, hogy a turisták és a helybéliek egyaránt odavannak érte.

Nancyban akadnak azért I. Szaniszló térnyerése előtt felhúzott látványos emlékművek is. Közéjük tartozik a Disney-filmekbe passzoló La Porte de la Craffe, egy hatalmas kapu az óvárosba, amely a 14. században a város erődítményeinek részeként tündökölt. A mögötte lévő utcák fölé magasodik, egyben pazar kilátást nyújt a környék bárjaira és kávézóira.

Építészetéhez hasonlóan Nancy gasztronómiája ugyancsak a párizsi példaképeket idézi.

A legtöbb beszédtémát adó macaronokat két apáca tette népszerűvé a városban, akik az 1790-es években a francia forradalom idején errefelé bujkáltak. Azért sütötték és árulták a finomságot, hogy a befolyt pénzből ki tudják fizetni a lakbérüket (később a macaron-nővérekként váltak országszerte ismertté).

A megkóstolandó helyi édességek listáján előkelő helyen pózol a Mirabelle-szilva, a Saint Epvre-torta és a mézeskalács.

Tehát, aki szívesen ellátogatna Párizsba, de nem szeretné megkockáztatni a csalódást, annak elsőre talán biztosabb opció Nancy. Ahogy a The New York Times írta: "Szépségét és kultúráját tekintve Nancy leginkább olyan, mint Párizs kezdőknek".

Egy Euronewson megjelent cikk szeretné elejét venni annak, hogy a turisták értékes idejüket olyan népszerű, de épp ezért tömeggel elárasztott és csalódást keltő műemlékekre pazarolják, melyek meglátogatását úgyis megbánják. A bökkenő, hogy a kiemelt látnivalók között az egyes városok legikonikusabbjait találjuk.

(Forrás: The Sun, fotók: Getty Images, Unsplash)

látnivalók | nancy | párizs | utazás | miniatűr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom