Megfizethető luxus és lenyűgöző történelem vár alig néhány órányira tőlünk

Kellemes időjárás, alacsony árak és eklektikus épületek. Bosznia-Hercegovina fővárosának elég könnyű elcsábulni.

Az kilencvenes években háború által súlyosan megrongált Bosznia talán nem az első gondolat egy nyaralás tervezésekor. Pedig lehetne. Kezdjük mindjárt a mellette szóló érveket a kedvező árakkal: Szarajevóban egy sör átlagban kevesebb mint két euróba (780 forintba) kerül, egy ötcsillagos szállodai szoba a főváros központjában csupán 120 euró (47 ezer forint) egy nyári éjszakára.

Egyre népszerűbb

A boszniai főváros a háború utáni történelmet vizsgálva elég magas turistaszámmal büszkélkedhet.

Szarajevót gyakran úgy emlegetik, mint ahol a kelet és a nyugat találkozik, mivel a különböző területeken meglehetősen eltérő építészeti stílusokkal találkozni.

Az oszmánok által még a 15. században épített óvárosban – amit Bas Carsija néven ismerünk – a hagyományos bosnyák kézműves boltokat és kedvelt éttermeket lehet felfedezni, de ott található a Balkán egyik legrégebbi mecsete és az óváros egyik legnagyobb épülete, a Gazi Husrev-beg is.

Bár a háborús évei alatt masszívan lőtték, vastag falainak és a későbbi helyreállítási projektnek köszönhetően büszkén áll a városban.

Még mindig működő mecset, a látogatók másfél euróért (kb. hatszáz forintért) nézhetik meg belülről.

Ugyancsak kihagyhatatlan a háborút követően újjáépített boszniai nemzeti könyvtár, ami látványos épület, ám sajnos kevés régi könyvet tartalmaz, mivel gyűjteményének mintegy kilencven százaléka megsemmisült a harcok során.

A város további részein inkább osztrák-magyar hatás figyelhető meg. Hagyományos neoreneszánsz és gótikus épületek dominálnak, amelyek az osztrák birodalom uralkodásának mementóit őrzik. Egy folyómenti sétával majd' mindegyik megcsodálható.

Mi a legjobb módja Szarajevó felfedezésének?

A várost gyalogosan is könnyű bejárni. Egy idegenvezetőt követve megismerhető Szarajevó egyedülálló történelme, de az is kiderül, mely turistacsapdákat ajánlott elkerülni, és hasznos infókat kaphatunk a kipróbálandó legjobb helyekről. Bár nem mindenki beszél angolul, a helyiek hihetetlenül barátságosak.

Július és augusztus számít a legmelegebb hónapnak Szarajevóban, ezért a legjobb időpont a város felfedezésére inkább május, június vagy szeptember. Aki mégis bevállalja az augusztust, és netán a nagy hőségben nehezen bírja a strapát, rengeteg ivókút áll rendelkezésére, amikből tiszta ivóvizet kortyolgathat.  Egy helyi legenda szerint, ha az óvárosban található Sebilj-kútból iszunk, a jövőben visszatérünk a városba.

Kicsit távolabb barangolva a központtól, a Remény alagútja (Tunel spasa) érdekes és tanulságos látogatást ígér. A nyolcszáz méteres alagutat a város polgárai ásták az 1990-es években, hogy összeköttetést biztosítsanak az ENSZ "biztonságos helyével", a repülőtérrel, továbbá a háború alatt élelmiszerek, gyógyszerek és fegyverek szállítására is szolgált.

Aktívabb programra vágyóknak érdemes felcaplatniuk a Trebevic-hegyre. A csúcson gyönyörű kilátás nyílik a városra, de van egy drótkötélpálya is azoknak, akik nem szeretnek elfáradni. A városközpontból visszafelé vezető túraútvonal körülbelül huszonegy kilométeren kanyarog. Nagy kedvenc még az 1984-es téli olimpiáról megmaradt elhagyott bobpálya is.

Szarajevón túl

Bár rengeteg látnivalót ad a főváros, jó ötlet elutazni Mosztarba. A két hely között naponta közlekednek vonatok, az út körülbelül két órát vesz igénybe. A történelmi város tele van színes bazárokkal, plusz Mosztar szívében található a régi híd (Stari Most) – ott megnézhetjük, ahogyan a bátrak szédítő magasságból gumikötéllel a Neretva folyóba ugranak.

A világon mindenhol vannak olyan épületek, amelyek a régmúlt idők ijesztő maradványaiként keltenek borzongást az arra járókban. Ezek lehetnek egykori kórházak, börtönök, kastélyok, de akár egész települések is. Egyes épületek teljesen lakatlanok, másokat pedig azonnal el kellett hagyni, így az egykor ott élők tárgyai ma is mementóként szolgálnak. Aztán vannak olyanok is, amelyek nemcsak lakottak voltak valaha, de hátborzongató történetek is fűződnek hozzájuk.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

bosznia-hercegovina | árak | nagy sztori | utazás | szarajevó

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom