Háromszáz éves rezidencia alakult át látványos építészeti irodává

Az épület a pusztulás elől menekült meg, ma pedig régi pompájában tündököl.

Az iráni székhelyű Polsheer építészei egy háromszáz éves épületet alakítottak át irodává úgy, hogy az ikonikus létesítmény kulturális örökségét helyreállították.

Az épületben korábban lakások voltak, az építésziroda 1996-ban vásárolta meg. A házat az utolsó pillanatban mentették meg az építészek, a kulturális örökség megőrzéséért pedig UNESCO-díjat is nyertek.

A Polsheer House három iráni történelmi-művészeti időszak építészetének sajátosságait viseli magán.  A ház déli szárnya a legrégebbi, több mint háromszáz éves. Az északi szárny az úgynevezett zand korszak örökségét hirdeti kétszázötven évvel ezelőttről, a keleti szárnyon pedig a gajar korszak százötven-kétszáz éves motívumai lelhetők fel.

Az épület minden egyes négyzetcentimétere lenyűgöző: egy nagy, kereszt alakú szobában csodálatos festménygyűjtemény is helyet kapott, a mennyezetet gazdag stukkók díszítik, a szobák mindegyike elegáns ajtóval és ablakokkal rendelkezik.

Izgalmas újjászületéseknek lehetünk szemtanúi Budapesten is. Olasz belsőépítésziroda, a milánói Lissoni & Partners közreműködésével, a TSPC generáltervezésében kel ismét életre a pesti belváros három értékes műemléképülete.

(Forrás: Designboom, fotók: Polsheer Architects)

irán | építészet | építésziroda

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom