Megadóztatná a turistáit a legszebbnek tartott északi ország is

Meg akarják védeni a természet csodáit.

Hamarosan valamivel többe fog kerülni egy izlandi utazás, de a megnövekedett kiadások jó célt szolgálnak.

Az északi ország ugyanis a tervek szerint új adót vet ki a turistákra, ami majd az éghajlatvédelmi és fenntarthatósági célokat támogatja.

– Valóban, exponenciálisan nőtt a turizmus az elmúlt évtizedben  Izlandon, és ez nyilvánvalóan nem csupán az éghajlatra gyakorol hatást" – mondta Katrín Jakobsdóttir, Izland miniszterelnöke a Bloombergnek adott televíziós interjúban, miközben részt vett az ENSZ 2023-as klímaváltozási csúcstalálkozóján New Yorkban.

Bár a konkrét költségekről nem közölt semmit, Jakobsdóttir megjegyezte, hogy a tarifa "nem lesz magas", és az Izlandon tartózkodók számára amolyan városi adóként működne.

Azt is elmondta, hogy kormánya országszerte szorosan együttműködik a turisztikai cégekkel annak érdekében, hogy a környezet szempontjából fenntartható változtatásokat hajtsanak végre. Ebbe beletartozik például, hogy a vállalatok elektromos meghajtású járműparkra állnak át.

Világszerte számos város vezetett már be idegenforgalmi adót a közösségbe történő befektetés növelésének részeként, a fenntarthatósági erőfeszítéseket támogató adók pedig mindenhol egyre népszerűbbek. 2024-ben máris tíz dolláros idegenforgalmi adóval számolhatnak a Balira látogatók.

Az utazás két legfontosabb eleme a megfelelő úti cél kiválasztása és a jó időzítés. Izlanddal azonban nem lehet mellé lőni, egyszerűen nincs rossz alkalom a felkeresésére. Érdemes azonban néhány dolgot átgondolnunk akkor, amikor lefoglaljuk a repülőjegyünket. Ez pedig az, hogy mit szeretnénk elsősorban a vulkánok szigetén csinálni.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

 

turista | északi | izland | terv | adó

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom