Megéri-e télen elutazni Izlandra?

Érdemes-e a lenyűgöző sarkvidéki ország hidegével dacolni egy téli tripen, vagy inkább nyáron ajánlott ellátogatni a tűz és a jég szigetére?  Igazából attól függ, mit szeretnénk látni és csinálni. A nyári hónapokban jóval több mindenre van lehetőség, de a téli időszak is tartogat meglepetéseket.

Izland szinte tobzódik a rendkívüli kalandokban – gondoljunk csak a nem mindennapi túralehetőségre a Thrihnukagigur vulkánhoz, ami az egyetlen vulkán a világon, melynek magmakamráiba le lehet mászni.

Lehet, hogy alapvetően parányi országnak számít, de tele van olyan izgalmakkal, amelyekről valószínűleg nem is tudtunk.

Hosszú éjszakák, pazar fotók, és az északi fény

Izland télen teljesen más arcával kedveskedik; még azoknak is tud újat mutatni, akik nyáron már látták. Szinte "minden sarkon" találni például hófödte vízeséseket.

Amire egy téli izlandi utazás során mentálisan fel kell készülni, azok a hosszú éjszakákkal és a rövid napsütéses időszakokkal teli napok. Ilyenkor csupán napi négy-öt órán át számíthatunk világosságra – a téli napforduló környékén a napfelkeltét 11:20-ra, a napnyugtát 15:00-ra időzíthetjük.

A jelenség pozitívuma, hogy ezek az órák szinte tökéletes fényviszonyokat biztosítanak a fényképezéshez. Az alacsonyan álló téli nap fénye lágy és aranyló ragyogást ad – ezáltal még az amatőr fotósok is profinak tűnnek.

Mivel a nap nem túl magasan pompázik az égen, ilyenkor hosszú és fenséges napfelkelték és naplementék várhatók, a nap rózsaszín és narancssárga színekben fürdeti a hóval borított földet.

A téli Izland talán legnagyobb vonzereje persze mi más is lenne, mint a híres északi fény, ami a helyiek számára normális és az életük részének számít.

Annak ellenére, hogy Izland közel van az északi sarkkörhöz, valójában nem vészesen hideg az időjárás arrafelé (legalábbis a déli partvidéken, Reykjavík környékén gyakran nulla fok környékén parkol le a mutató).

Semmiképpen sem mondható melegnek, de réteges öltözködéssel könnyedén átvészelhető. Gyakran előfordul egyébként, hogy az izlandi tél kellemesebb, mint a New York-i, amiért a Golf-áramlat melegítő hatásának lehet köszönetet mondani.

A fővárosban nincs markáns különbség a nyári és a téli hőmérséklet között. Júliusban 14,6 Celsius-fokos átlaggal számolhatunk, míg januárban jobb esetben 3,1 Celsius-fokkal.

Ha valaki télen tervezi a látogatást, akkor nem árt türelmesnek lennie az időjárással, mivel ezekben a hónapokban eléggé kiszámíthatatlan és változékony. Az izlandiaknak van erre egy igencsak találó egy mondásuk: "Ha nem tetszik az időjárás, csak várj öt percet", ami pedig duplán igaz a téli hónapokra. A napsütéses időjárás percek alatt átválthat heves esőbe vagy hóviharba.

Főszezonon kívül

Izland kicsi, de népszerű ország, körülbelül 400 ezer lakossal. A nyaralások elég drágák, a tél viszont jócskán a csúcsidőszakon kívül esik, tehát ilyentájt jóval kedvezőbb áron lehet szállodai szobát és különböző élménycsomagokat foglalni.

A zimankós napokban sokkal inkább magunkénak érezzük a szigetet, miközben az egész utazás kevésbé terheli meg a bankkártyát. Télen valóban annak látjuk a sarkvidéki szigetet, ami valójában.

Izland turisztikai főszezonja júniustól augusztusig tart, vagyis ekkor nagy eséllyel nyüzsgő turistacsoportokon kell átvergődni magunkat a népszerű helyeken. Télen viszont Reykjavíkot elhagyva simán elképzelhető, hogy egy lélek sem bukkan fel a láthatáron.

Izland másik fő vonzerejét a meleg források jelentik – képzeljük csak el, hogy egy sötét, fagyos éjszakán a forró forrásban üldögélve az orrunkra szállnak a hópelyhek. Mindez zajos turisták nélkül. Elég idilli, nem?

Amikor Tóth Gergely Izlandon jár, mindig valami izgalmat hoz haza. Ezúttal is így történt.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images, Pixabay, Unsplash)

 

árak | izland | tél | nagy sztori | tippek

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom