Egy űrhajós elárulta, hogyan lehet legkönnyebben leküzdeni a jetlaget

Mike Massimino tizennyolc évig állt a NASA alkalmazásában és kétszer járt odafent. 

A jetlag legyőzése igazából időzítési kérdés, azaz arról szól, hogy valahogy visszaállítsuk a cirkadián ritmusunkat. Ezek azok a biológiai folyamatok, melyek szabályos napszaki ritmus szerint ismétlődnek és általában egy nap köré rendeződnek.

Massimino szerint a fényexpozíció szabályozása kulcsfontosságú a cirkadián ritmus visszaállításához és a jetlag leküzdéséhez. Gyorsabb átállást tesz lehetővé, hogy pontosan mikor tapasztalunk fényt és mikor sötétet.

Mindezt rengeteg tudományos kutatás támasztja alá. A Scientific American magyarázata szerint a fényexpozíció segíthet abban, hogy akár előrébb, akár későbbre toljuk a cirkadián ritmusunkat. A tanulmány ismertette a chicagói Rush University Medical Center kutatócsoportjának kísérletét, amelynek során a résztvevők reggelente fényhatásnak tették ki magukat, aminek következményeként a cirkadián ritmusuk 2,1 órával eltolódott. Ebből a kutatók arra következtettek, hogy az alanyok vagy kevesebb jetlaget éreznek, vagy két nappal korábban teljesen átálltak, mintha kihagyták volna a "fényterápiát".

Massimino nem volt lelkes kávéivó a NASA-s időkben, ám miután visszatért a Földre, igazi koffeinrajongó lett. De tisztában van vele, hogy a koffein hatással lehet az alvási ciklusára, ahogy természetesen a melatonin (alvásszabályozó) szedése is. Utóbbiból a tudósok ajánlása alapján jobb "kis adagokat bevenni".

A melatonin segíti az alvást olyan időszakokban, amikor jellemzően nem pihennénk le, vagyis előnyös a jetlaggel küzdők számára. A Mayo Clinic szerint nem mindegy azonban, mikor szedjük be. Ha keletre utazunk, az új időzónában érdemes bevenni, hogy alkalmazkodjunk az új helyi időhöz. Ha viszont nyugatra, inkább reggel ajánlott szedni melatonint, hogy segítsen visszaállítani a belső órát.

Nehézkesnek tűnik arra odafigyelni, hogy mikor alkalmazzuk a "fényterápiát" és mikor ne, vagy mikor vegyük be az alvásszabályozót, netán mikor ajánlatos visszavenni a koffeinből.  Szerencsére van erre (is) egy alkalmazás, aminek megalkotásában Mike Massimino is segített. 

A Timeshifterbe elég beírni az előttünk álló utazás ütemtervét, mire az alkalmazás készít egy személyre szabott tervet arról, mikor ajánlott aludni, mikor tegyük ki magukat fénynek, mikor szedjünk melatonint, mikor igyunk vagy hagyjuk ki a kávét, és így tovább. Ennek hála több időt tölthetünk az utazás tényleges élvezetével, ahelyett, hogy átaludnánk azt.

A párizsi Charles de Gaulle repülőtér utasforgalmának jelentős részét a transzatlanti járatokból bonyolítja le, az utasok pedig a rendkívül hosszú repülőút ideje alatt fáradtak, nyúzottak lehetnek. Az Air France utasai azonban a repülőtér vadonatúj spa-jában frissülhetnek fel közvetlenül azután, hogy leszálltak a járataikról.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

jetlag | leküzdés | űrhajós | tipp | legyőzés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom