Kalandba illő esküvőket fotóz Izland misztikus vidékén a magyar lány

Izland fantasztikus tájaival nem lehet betelni. Hasonló véleményen van a főként esküvőket fényképező Vass Bettina is, aki jó pár éve vetette meg a lábát az elragadó szigeten, hogy az északi csodaország fantasyfilmekbe illő világát felhasználva egyedi történeteket meséljen el képeivel. Megkerestük, és megkérdeztük tőle, milyen magyar fotósként Izlandon élni. 

Bettina 2012 májusa óta számít állandó izlandi lakosnak. Nyolc évvel ezelőtt érkezett a tűz és a jég szigetére, mert az egyetem elvégzése után nem találta otthon a helyét.

Szomjazott a kalandra, ezért hát úgy döntött, egy nagy bőröndbe összepakolja a ruháit, hozzájuk csapja az útlevelét, és meg sem áll… Görögországig.

Merthogy görögszakosként először a napos déli országot nézte ki magának, végül valahogy mégis északon kötött ki. A kezdeti tervek szerint mindössze néhány hónapot maradt volna, aztán folytatja az utazást, ám közbeszólt a szerelem. Megismerkedett a barátjával, akivel azóta is együtt van, és közösen építik az életüket Reykjavíkban.

Az élet, pontosabban a külföldiként érvényesülés pedig nem egyszerű Izlandon (sem). "Főleg külföldi ügyfeleim vannak. A világ minden tájáról származó párokkal dolgozom, ami nagyon izgalmas tud lenni, hiszen mindenki más szokásokkal és kulturális háttérrel érkezik. Az izlandiak egyébként elég zárkózottak és távolságtartóak, nehéz bekerülni a körükbe. Általában későn, a már megteremtett közös egzisztencia és minimum két gyerek után kötnek házasságot."

Bettina nagyrészt "elopement" esküvőket fotóz. Ez azt jelenti, hogy a pár elszökik Izlandra, és egy kis templomban vagy a természetben tartanak egy meghitt ceremóniát, majd néhány órás vagy egész napos kalandfotózás keretében együtt felfedezik a sziget valamelyik csodás részét.

"Az ide utazó párok ritkán szerveznek tradicionális esküvőt, habár tavaly volt egy amerikai–új-zélandi esküvőm, melyre a menyasszony és a vőlegény hatvan vendéget hívott meg a világ minden részéről. Mindig megpróbálok a pár igényei alapján olyan helyszínt választani, ami kevésbé számít úgymond turisztikai központnak, ahol nem kell feszengeniük egy halom turista előtt, és élvezhetik a sziget által nyújtott természeti csodákat. Persze nagyon sokat fotózok az Instagramról jól ismert vízeséseknél és partoknál, mert sokak álmát jelentik azok a helyszínek, de mindig elviszem őket egy-két olyan helyre is, amelyeket maguktól biztosan nem néztek volna meg."

A fotózásnál Bettina számára az érzelmek mellett nagyon fontos a két ember közötti kapcsolat. Úgy gondolja, Izlandon fotósnak lenni majdhogynem csalás, mert annyira szép a táj, hogy bárki, akinek van fényképezőgépe, azonnal szakmabelinek hiheti magát. "Nagyon egyszerű két embert beállítani egy vízesés elé, és szép képet lőni róluk. Sokkal nehezebb viszont bizalmat teremteni, és egy képen visszaadni az érzelmeket. Számomra ez sokkal fontosabb, mint bármelyik vízesés vagy gleccser a háttérben."

"A párjaimért csinálom ezt az egészet. Ők a legfontosabbak nekem: hogy minőségi emlékeket készítsek számukra, és élményt adjak nekik a fotózás alatt. Minden képen viszontlátom magam, hiszen azonfelül, hogy hagyom, hogy saját magukat adják a fotózáson, mégis úgy alakítom, hogy az elképzeléseim és ötleteim visszatükröződjenek a végeredményen. Egyelőre ez a második évem teljes munkaidős fotósként. Még mindig akad tanulnivalóm, és a stílusom is kialakulóban van, de mindenféleképpen olyan képeket szeretnék készíteni, amelyek érzéseket váltanak ki az emberekből, és amikor megnézik a fotóimat, ne csupán az izlandi tájon csodálkozzanak el."

Ahogy utalt is rá, könnyedén hihetnénk azt, hogy nincs nehéz dolga egy Izlandon dolgozó fotósnak. Ez azonban nem feltétlenül igaz. "Amint elhagyjuk Reykjavíkot, a természet nyújtotta szabadságérzet egyből a hatalmába kerít, és a természet ereje is mindig lenyűgöz. Sokat panaszkodom otthoni fotós kollégáimnak a nyers időjárási viszonyokról. Egy-egy fotózás alkalmával megesik, hogy mindenféle természeti jelenséggel meg kell küzdenem, legyen az jégeső, hóesés, erős fény vagy északi sarkról fújó, kegyetlen erejű szél. De ha a pozitív oldalát nézem, ez megedzett arra, hogy bármilyen környezetben megálljam a helyem. Izland egy nyitott es modern gondolkodású ország, viszont mivel egy sziget, ezért pont ugyanannyi hátránya van az itteni életnek, mint amennyi előnye."

Nyolc év alatt berendezkedett már az ottani élethez, ám nem feltétlenül szeretné az egész életét Izlandon tölteni – még mindig mocorog benne az utazhatnék. Mivel saját vállalkozása és rengeteg, fotózással kapcsolatos terve van, a kedvese pedig izlandi, ezért úgy tűnik, pár évig még a szigeten marad.

Ez is érdekelhet:

Rejtett neonzöld oázist talált az izlandi ismeretlenben a magyar fotós

A nap koronája a kráter aljában elfogyasztott töltött káposzta volt.

izland | portré | esküvő | vass bettina | fotós

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom