Sokkoló meglepetés éri azokat, akik vb-meccsjegy nélkül érkeznek Katarba

Viktor Navorski története kicsiben. 

Mint ismeretes, sok szurkoló elégedetlen a katari labdarúgó-világbajnoksággal (hogy miért, az most ide nem fér ki), az egyik problémát az alkoholfogyasztás korlátozása jelenti. A dohai repülőtér viszont a kivételek közé tartozik, ott a hosszú átszállási idővel rendelkező utasok korlátlanul vásárolhatnak alkoholt a várótermekben és a vámmentes boltokban.

És bár Katar egy nem akármilyen világeseménynek ad otthont, az utasok a tranzitzónán kívül nem léphetnek be az országba – még néhány órára sem. Nem nézhetik meg a fővárost és annak látványosságait, illetve nem szívhatják magukba a vb hangulatát.

Kizárólag az érvényes meccsjegyet birtokló szurkolók jogosultak ugyanis Hayya-kártyát, azaz a Katarba történő belépést biztosító személyi igazolványt beszerezni. Mindenki mást kitiltanak.

Így járt a katari barátaihoz látogatóba érkező Humphrey Wilson is, akinek feleségével együtt tizenöt órás várakozási időt kellett átvészelnie a dohai Hamad nemzetközi repülőtéren.

Miután megvásárolta a repülőjegyeket, Wilson csak akkor felfedezte fel, hogy mi a helyzet.

"A foglalás előtt ellenőriztük a feleségemmel, hogy a tesztelési követelményeket november 1-jétől feloldják, és megnéztük azt is, jogosultak vagyunk-e vízummentes belépésre. Sehol nem láttuk ezt a Hayya-kártyás dolgot" – mondta. "Csak akkor jöttem rá, amikor a Katarban élő barátom megemlítette".

Abban az időszakban még nem lehetett meccsjegyet kapni, bár utólag a FIFA megnyitotta a vásárlási lehetőséget pár ezer megmaradt belépőre.

Wilson körbekérdezett a légitársaságnál a foglalás esetleges megváltoztatásáról, plusz a várakozási idő csökkentéséről, ám azt a választ kapta, hogy ez több száz fontba kerülne. A repülőtéren lévő tranzitszállodában például éjszakánként kétszáz fontot kérnek el egy szobáért.

A csatlakozás napján – és éjszakáján – amennyire lehetséges, Wilsonék megpróbálták tartalmasan kitölteni a tizenöt órát. Érdeklődtek, van-e esély kihúzni néhány órát a repülőtér egyik fizetős várótermében, de az nagyon zsúfolt volt, a hat pihenőszék mindegyikét elfoglalták már.  Kellemesen megvacsoráztak, majd egy kis időt munkával töltöttek. "A repülőtéren nagy a nyüzsgés. Azt tanácsolták, hogy használjuk az ingyenes 'csendes szobát' a pihenésre. Ezekben napozóágyakhoz hasonló, rögzített fekhelyek vannak – valamilyen szintű kényelmet tudnak biztosítani, bár sokkal jobb lenne, ha teljesen vízszintesek lennének, ami lehetővé tenné, hogy oldalra fordulva aludjunk rajta. Sokan emiatt inkább alá fekszenek. A szobákat általában elkülönítik a férfiak és a nők számára, ez pedig bosszantó, ha férj és feleség vagyunk. Akadnak azért vegyes ún. családi szobák, ahová mi is mentünk. A füldugó és a szemmaszk elengedhetetlen, mivel a helyiségek nem túl csendesek és eléggé világosak. Sikerült azonban pár órát aludnunk, ami felért egy áldással" – mesélte Humphrey Wilson.

Amint december 2-án véget ér a világbajnokság csoportköre, nagyszámú szurkoló, médiakülönítmény és tisztségviselő fogja elhagyni az országot, "felszabadítva" jó néhány helyet.

A hatóságok azóta közölték, hogy Katarba vb-meccsjegy nélkül is be lehet majd jutni.

Nemrég megírtuk, hogy elhunyt az iráni származású Mehran Karimi Nazzeri, aki tizennyolc éven át élt a párizsi Roissy Charles de Gaulle reptéren 1988-tól. Az ő valós története inspirálta a Terminál című filmet.

(Forrás: Independent, fotók: Unsplash)

tranzit | tilos | repülőtér | doha | foci vb

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom