Kávé és közösség | Christine Wong

fotók: Veronika Khasanova

Amikor először a marokkói szörfös riviéra egyik falujában, Tamraghtban jártam, csak messzi emlékeimben szerepelt egy tökéletesen elkészített specialty kávé. Így izgatottan vágtam kocsiba magam és utaztam az otthonomtól két és fél órát, mikor egy barátom szólt: nyílt egy új hely a faluban, amit egy kanadai lány nyitott és piszok jó a kávé… Addigra már kezdett elegem lenni a mentateából. 

Christine Wong tizenkét éves barista tapasztalattal a háta mögött költözött Marokkóba a kanadai Vancouverből, ahol végigjárta a kávékészítés minden lépcsőfokát. Mint annyi más nyugati lány (közöttük én is) először jógaoktatással foglalkozott az óceánparton. „Azonnal a helyemen éreztem magam, nagyon tudtam kapcsolódni a helyhez és önmagamhoz.“ – meséli, miért ragadt Tamraghtban. „Egy ideje, hogy itt laktam, mikor elkezdett nagyon hiányozni, hogy egy rendes kávét igyak. Egy olyat, amibe nem kell cukrot tenni, hogy iható legyen!“ – emlékszik vissza nevetve. Más expatokkal és turistákkal beszélve kiderült, ez egy valós igény, amit egyelőre nem tölt be egy hely sem. Chris-nek ekkor jutott eszébe, hogy azt az álmát, amit Vancouverben nem tudott megvalósítani, itt talán valóra válthatná: hogy saját kávézót nyisson.

„Az ötletem az volt, hogy a hely ne csak egy sima kávézó legyen, hanem egy valódi közösségi tér, ahol a nők is lazán és felszabadultan érezhetik magukat.“ – Marokkóban ugyanis, legalábbis a vidéki településeken még elég idegen, hogy nőket lássunk a kávézókban. Az inkább férfi terep, és még ha a külföldi nők be is mehetnek, nem biztos, hogy komfortosan érzik majd magukat. Ez az ötlet 2019-ben fogant meg Chris fejében és mind tudjuk, mi történt ezután: a covid.

A járvány tehát egy időre parkolópályára tette Chris terveit, de talán nem is baj, hogy így történt: ezekben az években visszament Kanadába, ahol visszaállva a pult mögé pénzt tudott gyűjteni a projekttervére. 2022 telén aztán, közel fél éves munkálatok után marokkói származású férjével közösen megnyitották a Hey Yallah kávézót.

Chris javarészt egyedül menedzseli a vállalkozását, így arról is tud mesélni, hogyan éli meg a vállalkozói létet nőként, ami Marokkóban továbbra sem mindennapos. „Vasárnaponként a kávézó előtt mindig rendezünk egy vásárt, a CoolShe Marketet (kulsi berber nyelven mindent jelent, a kiejtése így rímel a vásár elnevezésére - a szerk), ahol helyi vagy expat női tervező-vállalkozók hozzák el a termékeiket. Egyszer volt egy helyi férfi, aki elhaladva a vásár előtt megállt és kiabálni kezdett, látszott rajta, hogy felháborítja a dolog. De én ezt valahol inkább viccesnek találom, hogy tényleg az idegesíti, hogy nők támogatják egymást? Ilyen attrocitások megesnek néha, de összességében engem boldoggá tesz, hogy tényleg létrejött egy olyan közösség, amiben nőként fel tudjuk emelni egymást.“ 

„Azt hiszem, mióta megnyitottam a kávézót, nagyobb lett az önbizalmam. Hitet adott, hogy képes vagyok valami sikeres dolgot létrehozni és üzemeltetni. Amikor érettségi előtt otthagytam a sulit, a családom aggódott, hogy milyen irányba tart az életem, de most már láthatják, hogy a helyemen vagyok. Az, hogy nem csak az üzlet lett sikeres, hanem hogy közösséget is tudtam teremteni, illetve, hogy befogadtak a helyiek is, egy olyan sikerélmény, ami fantasztikus érzéssel tölt el.“ – válaszolja Chris arra a kérdésre, hogy miben változtatta meg leginkább a saját vállalkozás. 

 

Na de a csodálatosan szép, minimalista-marokkói stílust képviselő enteriőr, a nyüzsgő és életteli vasárnapi piac, a mindig hangulatos zene mellett a helyet mégiscsak egy dolog teszi igazán hitelessé: a kávé, ami tényleg nem okoz csalódást, egy alkalommal sem. „A titka, hogy minden egyes eszpresszó lefőzésekor mérleget használunk, lemérjük a kávé súlyát. Általában a kávézókban nyitáskor beállítják a kávéőrlőn a standard mennyiséget, de a kávé tulajdonságait a nap folyamán rengeteg tényező befolyásolja, többek között a páratartalom, vagy a hőmérséklet. Amikor lefőzünk egy shot-ot, abból látjuk a változást, hogy mennyi idő alatt készül el, tehát folyamatosan tudjuk ellenőrizni magunkat, és korrigáljuk a mennyiséget. Ez biztosítja a konzisztenciát és a minőséget. Ha egy vásárló rendel, tudja, hogy ugyanarra a minőségre számíthat, minden alkalommal.“ – És ez valóban így van, a Hey Yallah-ban sosem csalódnak a vendégek. 

A Hey Yallah-ban a kávén van a hangsúly, emiatt nem találunk nagy ételválasztékot. A klasszikus péksüteményeken kívül Chris azzal is újat mutatott, hogy behozta a klasszikus amerikai coffeeshop kultúra kedvenceit, a banánkenyeret, a répatortás muffint és az energiagolyókat. Ezek pedig nagy értékelésre találtak az expatok és a turisták körében. Ezeket Chris saját maga készíti, ráadásul a nagymamája receptje alapján. 

KÉPALÁ: „Még mindig élvezem, ha én készítem a kávét. Itt lehet a leginkább interakcióba kerülni a vásárlóval, beszélgetni egy kicsit. És látni, hogy boldoggá teszi a kávé, az számomra is a legnagyobb öröm!“

A kanadai létből a kínai származású Chris a jó ázsiai ételeket hiányolja a leginkább, amiket Agadir környékén nehezen talál meg. Ugyanakkor látszik rajta, hogy valóban a helyén van. „Úgy érzem, sokkal békésebb vagyok, ha az óceán mellett élhetek. Nagyon szeretem, hogy nem kell sietni, és ezt látom az embereken is. Szeretek kijárni a souk-ra (piac) és friss zöldségeket és gyümölcsöket venni, amik itt alapvetően biok.“

Mikor arról kérdezem, mi mással foglalkozna, ha nem a jelenlegi hivatásával, nem is tud másra gondolni. „El lennék veszve. Biztos most is barista lennék Vancouverben. Esetleg elkezdenék egy gasztronómiai képzést, de egyelőre nehéz másra gondolni, mint a kávé.“

Hey Yallah specialitások: 

Az őszi-téli időszakban nincs is jobb, mint egy forró, kellemesen édes latte és egy omlós banánkenyér. A HY kínálatából Chris ezek receptjét osztotta meg velünk. 

 

Mogyorós fűszeres latte

A fűszermixhez:

Szegfűszeg

Fahéj

Kardamom

Gyömbér

Szerecsendió

Az őrölt fűszerek mindegyikéből tegyünk egy lezárható üvegbe 1-1 teáskanálnyit.

A latte elkészítéséhez:

A fűszermixből egy teáskanálnyit adjunk 60 ml forralt vízhez.

A csészénk aljába tegyünk egy evőkanálnyi mogyorószirupot, öntsük hozzá a fűszerkeveréket majd öntsük fel két deciliter felforralt és habosított tejjel vagy növényi tejjel.

Tökéletes banánkenyér

3 banán

100 ml növényi olaj

2 tojás

100 g cukor

240 g liszt

1 kiskanál szódabikarbóna

Fél kiskanál só

Külön tálban keverjük össze a nedves és a száraz hozzávalókat, majd vegyítsük őket.

Egy sütőpapírral bélelt formába öntsük a tésztát, amit ha szeretnénk, előtte szórjunk meg fahéjjal.

160 fokon 60 percig süssük, amíg aranybarnára nem sül a teteje.

A cikk eredetileg a W by Roadster második print számában, a 2024-es Winter Issue-ban jelent meg. 

kávézó | marokkó | Tamraght | kávé | Christine Wong

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a W By Roadster magazint!

Inspirál, feltölt, felszabadít – a W by Roadster magazin egy olyan univerzumba kalauzol, amiben szívesen létezünk. Magával ragadó egyéniségeket és sztorikat mutat be és kínál inspirációt a világ minden tájáról. Szofisztikált, könnyed és elegáns, akárcsak az olvasói.

Az 2024/1. szám tartalmából:
Ha nyár, akkor irány a mediterráneum: különböző alkotókon, helyeken és élményeken keresztül járjuk be a Mediterrán térség legvágyottabb helyeit. Gyönyörű enteriőröket mutatunk be a Balaton-felvidéktől Puglián át egészen Marokkóig, valamint elkalauzolunk a régió leggyönyörűbb hoteljeibe is. Izgalmas, kreatív nőkkel beszélgetünk művészetről, alkotásról és az élet művészetéről. Divatanyagunkban pedig a szabad, korlátok nélküli létezésre inspirálunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Kulisszák mögött: megnéztük hogy készülnek a prémium bútorok
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom