Meglepő dolog derült ki a koffeinmentes kávéról

Egy új tanulmány szerint napi két-három csésze kávé megvédheti az embert a szív- és érrendszeri betegségektől és az idő előtti haláltól, és ez a koffeinmentes kávéra is vonatkozik.

Az őrölt, az instant, sőt, még a koffeinmentes kávénak is pozitív hatásai mutatkoztak a szívkoszorúér-betegség, a pangásos szívelégtelenség és a szélütés megelőzésében, ugyanakkor csak a koffeint tartalmazó kávé csökkenti a szívritmuszavar kockázatát.

Korábbi kutatásokból az is kiderült, hogy napi 3-5 csésze kávé nemcsak a szívbetegségeket, de az Alzheimer és a Parkinson-kórt, a 2-es típusú cukorbetegséget, a májbetegséget és a prosztatarákot is megelőzheti, úgy tűnik tehát, igazi csodaszerrel van dolgunk.

Ez a tanulmány ugyanakkor nem bizonyítja a közvetlen ok-okozatiságot, vagyis azt, hogy a kávétól lesznek egészségesebbek az emberek, mert az is felmerülhet, hogy a már eleve egészségesebb emberek hajlamosabbak a kávéivásra. Ahhoz, hogy ez kiderüljön, további randomizált kontrollált vizsgálatokra van szükség.

A legjobb mégis az őrölt, kofffeines kávé

A tanulmány a UK Biobank kutatási adatbázisát vette alapul, amely közel 450 ezer felnőtt ember kávéfogyasztási szokásait tartalmazta, a vizsgálat kezdetén az alanyoknak nem volt szív- és érrendszeri betegsége. A mintát négy csoportba osztották:

a koffeines őrölt kávét, a koffeinmentes kávét és a koffeintartalmú instant kávét ivókéra, és azokéra, akik egyáltalán nem éltek ezzel a nem is olyan bűnös élvezettel.

Átlagosan 12 és fél év elteltével a kutatók megnézték az orvosi és halálozási adatokat az említett szív- és érrendszeri betegségekre és stroke-ra vonatkozóan, és figyelembe vették az életkort, az esetleges cukorbetegséget, az etnikai hovatartozást, a magas vérnyomást, az elhízást, az alvási apnoét, a nemet, a dohányzást, valamint a tea- és alkoholfogyasztást is. Ezek után találták azt, hogy

a kávé minden formája összefüggésbe hozható a halálozás csökkenésével.

Mindebből az látszik, hogy nem lehet egyszerűen a koffeinnel magyarázni a kockázat csökkenését. Bár ez a kávé legismertebb alkotóeleme, emellett

az ital még több mint száz biológiailag aktív komponenst tartalmaz.

A legnagyobb pozitív hatás a korai halálozás megelőzésével kapcsolatban volt megfigyelhető: míg az őrölt, koffeines kávé 27 százalékkal csökkentette ennek a kockázatát, a koffeinmentes 14 százalékkal, az instant koffeintartalmú kávé pedig 11 százalékkal.

Ami a szívbetegségeket illeti, a koffeines kávé 20 százalékkal, a koffeinmentes 6 százalékkal, az instant kávé pedig 9 százalékkal csökkentette a kockázatokat. Napi négy-öt csésze koffeines kávé 17 százalékkal, míg napi két-három csésze instant kávé 12 százalékal csökkentette a szívritmuszavar kialakulásának valószínűségét.

Ha te is a kávérajongók közé tartozol,  akkor ez a hétvégi program neked szól.

(Forrás: CNN, képek: Unsplash)

szív | hatás | kávé | koffeinmentes | egészség

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom