Tudósok fejtették meg a tökéletes presszókávé titkát

Időről időre előáll valaki a tökéletes eszpresszó titkával, most tudósok egy csoportja tette ezt.

A kutatók szerint a titkos összetevő pedig nem más, mint a víz. De nem az, amellyel a kávét főzzük. Azt mondják, ha a kávészemekhez adunk néhány csepp vizet még mielőtt ledarálnánk, egyenletesebb és ízletesebb lesz az eszpresszó.

Kávédarálásnál ugyanis a kávészemek közötti súrlódás elektromosságot hoz létre, emiatt pedig a szemcsék összecsomósodnak, és ez hatással van az ízre is.

Ha viszont adunk egy kis vizet is a képlethez, kevesebb elektromosság keletkezik, így pedig erőteljesebb marad az íz.

A tanulmány valójában azt vizsgálta, hogyan befolyásolja az elektromosság a kávé ízét. Még vulkánszakértőkkel is összefogtak, akik a kitörésekhez kapcsolódó elektromos aktivitást vizsgálják.

Úgy vélik, a kávédarálás folyamata hasonlít a vulkánkitöréshez.

Mint Joshua Méndez Harper, a Portlandi Állami Egyetem villamos- és számítástechnika adjunktusa elmondta: "A kitörés során a magma apró részecskékre bomlik, amelyek füstként szabadulnak ki a vulkánból. Ha ezek a részecskék összedörzsölődnek és feltöltődnek, villámok keletkeznek. Kissé leegyszerűsítve ez a folyamat hasonlít a kávédaráláshoz, amikor a szemeket finom porrá őröljük.”

A kutatók úgy találták, hogy a kávé fajtája nem annyira, a pörkölés viszont befolyásolja a felszabaduló elektromosság mennyiségét attól függően, hogy mennyi nedvesség marad utána a kávészemekben. A kevésbé intenzív pörkölésű kávé eszerint finomabb. Mielőtt otthon is rekonsturálni próbáljuk a kísérletet, győződjünk meg róla, hogy biztonságos-e, ha vizet cseppentünk a kávédarálóba.

Ennek a tíz országnak az egyedülálló kávékultúrája a legtöbb embert rabul ejti, ezeket a kihagyhatatlan kávévariációkat pedig otthon is bármikor kipróbálhatjuk.

(Forrás: Guardian, képek: Unsplash)

trükk | kutatás | kávé | tudomány | presszókávé | titok

FOLYTASD EZZEL

5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni

Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa