Tudtad? Hiába kávézol, valójában nem a koffeintől indul könnyebben a reggeled

A világ lakosságának nagy része a reggelét egy kávéval vagy egy csésze teával indítja azért, hogy meglegyen a napkezdéshez szükséges koffeinlökete. A Frontiers in Behavioral Neuroscience által nemrégiben készített tanulmány szerint azonban az éberség nem kizárólag a koffeinéből fakad. Valójában a reggeli rutin az, amitől könnyebben indul a napunk.

A neurológiai tanulmány megállapította, hogy a kávéfogyasztásnak a kontextusa az, ami hatással van az éberségre és a tettrekészségre. A tanulmány szerzői abból a feltevésből indultak ki, hogy a kávé főzésének és elfogyasztásának folyamata rutint teremt. Ez alapján pedig az ébredés fogalma nem csupán a koffeinlöketről szól, hanem az azt övező rituálé pszichológiai és érzékszervi hatásairól is.

Ezek mindegyike kell ahhoz, hogy felkészüljünk a ránk váró napra.

A kutatás eredményeiből azt a következtetést vonták le, hogy az ébredés akkor kezdődik, amikor elkészül a kávé, és akkor ér véget, amikor a bögrénk kiürül.

A Frontiers in Behavioral Neuroscience tanulmánya szerint reggel sokkal inkább a kávézás ébreszti fel az embert, mint a koffein, mivel maga a folyamat is bizonyos agyi régiókat aktivál, így serkentő hatással van az emberre. De az aroma megérzésétől a kortyolásig minden apró elem válaszreakciót vált ki.

Azaz a személy minden egyes ingerre reagál, ami az ébredéshez, élénkülés fokozódásához vezet.

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)

vizsgálat | koffein | kávézás | kávé | kutatás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom