Egy magyar város is felkerült az idei kedvenc európai úti célok listájára – És nem Budapest az

Új év, új város, mondjuk mi.

Így vannak ezzel mások is, elvégre miért kellene ugyanazokra a helyekre elutazni, ahová mindenki más?

Felejtsük el hát Barcelonát és Berlint! Ha egy kevésbé hagyományos európai utazásra vágyunk 2023-ban, érdemes megnézni a tekintélyes European Best Destinations utazási oldal legfrissebb rangsorát, merthogy akad rajta néhány figyelemre méltó javaslat – nagy örömünkre közte egy magyar ajánlás is.

Az oldalon több mint félmillióan szavaztak a kontinens legjobb idei úti céljaira; a négyszáz megjelölt hely közül végül a húsz legtöbb voksot kapott város került fel a végső listára, melyen a megszokott nevek mellett akadnak kevésbé ismertek is. A rangsor összeállításakor figyelembe vettek az adott zöldterületektől kezdve a biztonsági szempontokon át a történelmi látnivalókig gyakorlatilag minden fontosat.

Mindezek alapján az első helyen némi meglepetésre Varsó végzett.

A lengyel fővárost számos okból kiemelték, legyen szó a parkokról, a történelmi csodákról vagy a biztonságról. A konkrét látnivalók közül megemlítik a Kulturális és Tudományos Palota látványos tornyát, és a karakteres óváros piacterét, amiket látva érthető, miért tartják ilyen nagyra.

Varsót Athén követi, leginkább az ételeknek, a művészetnek és a kultúrának köszönhetően, aztán a szlovéniai Maribor következik, amely szépséges tájai és nyári fesztiváljai miatt kapott elismerést.

Íme a tíz legjobb hely, amit idén érdemes felkeresni a European Best Destinations szerint:

  • Varsó, Lengyelország
  • Athén, Görögország
  • Maribor, Szlovénia
  • Bécs, Ausztria
  • Cittadella, Olaszország
  • Essen, Németország
  • Veszprém, Magyarország
  • London, Egyesült Királyság
  • Grenoble Alpes, Franciaország
  • Mannheim, Németország

Igen, az élmezőnyben ott van Veszprém is: Európa idei kulturális fővárosáról azt írják, hogy a Bakony-hegység erdős lankái és a Balaton északi partja közé ékelődik.

Ritka és különleges természeti és környezeti értékekkel, valamint vonzó városképpel rendelkezik és ezer éve a kultúrák találkozóhelye.

A pezsgő zenei élet és a változatos zenei fesztiválok jelentős szerepet játszanak a helyi kulturális élet alakításában, plusz érdemes időt szánni a kortárs művészeti galériák felfedezésére is. Kiemelik az állatkertet, továbbá a magas színvonalú gasztronómiát, ami még inkább hívogatóvá teszi Veszprémet; a hangulatos kávézók és cukrászdák, a bisztrók és az első osztályú éttermek miatt szintén ajánlott elutazni a királynék városába.

A teljes listát itt lehet böngészni.

A 2023-as nyaralási „kívánságlista” élmezőnyében az északi fény megpillantása, az Orient Expresszen utazás és a norvég fjordok felfedezése szerepel – legalábbis egy, kétezer utazni vágyó megkérdezésével készült tanulmány szerint.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)

rangsor | lista | magyar | vonatkozás | ajánlás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom