Kilenc budapesti étterem, amit nagyon bírtunk idén

Legyen az az égben, vagy a város közepén, megannyi kiváló étterembe jutottunk el ebben az évben is. Visszatekintve ezekre helyekre, az átélt vendégélményekre, az elkapott vibe-ra, az izgalmas sztorikra és természetesen a megkóstolt ételekre, már most várjuk 2024-et egy újralátogatásra. 

Virtu

A MOL Campus 28. emeletén kialakított étterem páratlan panorámáját egy hatalmas üvegfal mögül egy lounge hangulatú részből kávé, frissítők és sütemény fogyasztása közben élvezhetjük, odaülhetünk a monumentális kék-zöld márvány pulthoz az egész város fölött, és koktélt szürcsölhetünk.

A gasztronómiai koncepció és igyekezet a magyar konyha és vendéglátás ideális jövőképét vetíti elénk: a helyen minden elemében jelen van az a potenciál, mely hazánkban és a régióban rejlik. Kiemelhető a klasszikus ízekből álló menü, a széles borválaszték, a környező országok kultúrájának tisztelete, az elegancia és az inspiráló fine-service koncepció. Az árak egyébként nem fine dining szintűek, mint ahogy hivatalosan nem is ebbe az osztályba sorolja magát a hely, de a tálalás, a minőség és a színvonal együttese azért legalább alulról súrolja ezt a kategóriát.

Az otthon ízei 125 méter magasban – Ilyen Budapest új, szuperpanorámás étterme

A helyen minden elemében jelen van az a potenciál, mely hazánkban és a régióban rejlik.

Flava

A Flava a magas minőségű gasztronómia, a trendi dizájn és a profi vendéglátói szemlélet tökéletes ötvözete, itt mindenből a legjobbat rakták össze, a végeredmény pedig olyasmi lett, ami abszolút felfelé, vagy pontosabban Nyugat-Európa trendsetter nagyvárosai felé húzza a fővárosi gasztrószcénát.

A gasztronómiai felfogás a manapság divatos sharing koncepciót követi, a kistányéros fogásokat arra tervezték, hogy az ide érkezők többféle ízt kipróbálhassanak és ezeket meg is oszthassák egymással.

Oázisok a város szívében – Ilyen a budapesti Flava és a Verno

Képesek lesznek tartósan a város és a környék szövetének részévé válni.

Leo Bistro

a közelmúltbeli étlapváltáson átesett budapesti Leo Bistróban, ahol jó szokásuk szerint nem radírozták ki az egész menüt, hanem megtartottak néhány kedvencet és klasszikust, pár fogást pedig úgymond téliesítettek.

A bizonyos téliesítés nagyrészt köretváltozással járt, vagyis a szezonalitáshoz köthető alapanyagokból alkották meg a kísérőket, melyek közül néhány újdonság akár önálló tételként is működhet. A letisztult étlap és a látványos tálalás együtt fine dining-jeleket mutatnak, de hivatalosan nem tették ki az irányjelzőt – már csak azért sem, mert az adagok finoman fogalmazva sem picik.

Őszi-téli boldogság a Lánchíd fényeinél – Megkóstoltuk a Leo Bistro szezonális fogásait

Helyreállították egy megtépázott hírnevű nosztalgikus klasszikus renoméját is.

St. Andrea

A hagyományos ízvilágot és a fenntarthatóságot követő, szezonális dolgokra épülő, ősszel debütált menüsor Grand Superior néven foglal el egy teljes oldalt az étlapon, és válogatott borpárosítással egészül ki (a borok és a hozzájuk köthető alapanyagok jó néhány fogásban felbukkannak még). Az ősznek ugye megvannak a maga szabályai és a tipikus ételei, melyek picit nehezebbek, színesebbek és laktatóbbak már. Olyankor előkerülnek a zamatos sütőtökök, a ropogós almák, a pihe-puha gombák és természetesen a vadhúsok.

A vadmenü kapcsán Kollár Endre séf elárulta, hogy a megérzéseire hagyatkozva és az elmúlt évek tapasztalataiból merítve nyúlt vissza olyan tételekhez, amelyekkel nehéz hibázni. A biztonsági nyomvonalon haladva visszatérő motívumként szándékosan összefutott két kedvencével, a dámszarvassal és a gímszarvassal, de hogy idén se maradjon újítás nélkül, már nyáron rengeteg fermentummal tervezett előre, melyek köztudottan jól kijönnek a vadakkal.

Normafa Síház Étterem

Budapest egyik legjobban várt nyitása évek óta a Normafa Síház Étteremé, amely most októberben megtörtént. Az étterem gasztronómiai koncepcióját a családi étkezések fontossága mellett a modern, kozmopolita ízlés alakította.

Ahány család, annyi szokás és ízlés – ez volt a fő gondolat a Normafa Síház Étterem gasztronómiai csapatának és étlapjának tervezésekor. A koncepció alapja a tradicionális magyar konyha, amit a szakemberek nagy technológiai tudásával és fúziós – főképp francia és ázsiai – csavarokkal színesítenek.

Tati

Az hely a farm to table koncepcióra épít, azaz a gazdaságból egyenesen, a legrövidebb ellátási láncon keresztül az étterembe érkező alapanyagokból alkot. Ez egyrészt visszatekint a régi idők jóval fenntarthatóbb munkaszervezésére, másrészt Koppenhágától Oszakáig követi a világ gasztrotrendjeit.

Magyarországon jó néhány étterem halad a – maximálisan dicsérendő –, fenntarthatóságot hirdető vonalon (amivel egyben a kistermelőket is segítik), ám a Tati mondhatni kivételes pozíciót foglal el a hazai mezőnyben: száz százalékban tisztán működve nem használ semmilyen tájidegen alapanyagot.

Egy érthető, elérhető és szerethető étterem, amely továbbra is igazi vidéki harmóniát hoz a nagyvárosi zsibongásba.

Igazi háztáji ízek a budapesti belvárosban? Tényleg lehetséges

Megkóstoltuk az újdonságokat a Tatiban, ami száz százalékban tisztán működve egyáltalán nem használ semmilyen tájidegen alapanyagot.

UnoMas

Igen, az UnoMas egy újabb spanyol étterem, de: más, mint a többiek. Egyszerre autentikus és újhullámos, ráadásul legalább annyira étterem, mint bár.

 

Az enteriőr urbánus, nagyvárosi, spanyol, szerencsére hiányoznak a közhelyek, ennek ellenére mégis működik az atmoszféra. Egy kortárs hely, amelynek kortársiassága nem csak a berendezésben, hanem a gasztronómiai DNS-ében és a szervizben is testet ölt. Laza, fesztelen, ugyanakkor minőségi és eredeti.

Kortárs spanyol étterem Újlipócia szívében – Ilyen az egyéves UnoMas

Urbánus tapasbár mediterrán vájbokkal, ami az Ibériai-félsziget legjavát kínálja a Pozsonyi úton. Tudom, mit fog gondolni a kedves olvasó. Egy újabb tapasbár?! Mennyire eredeti. Igen, az UnoMas egy újabb spanyol étterem, de van egy jó hírem: más,...

Localino

Kovászos kenyeret, baguette-et, túrós batyut, zsömlét vagy kakaós csigát kis túlzással minden sarkon árulnak, vadkovászból készült pizzával ellenben nem sűrűn találkozni. A 12. kerületi Localinóban viszont igen. A vadkovászos és a hagyományos közötti különbségért legfőképp az alapanyag a felelős; előbbiben egy grammnyi élesztő sincs. Az élesztőshöz képest több időt igényel az elkészítése, mert vadkovászos tésztával egy 48-72 órás kelesztés után lehet csak foglalkozni. Az itteni pizza nem standard, nem nyúlik, nem szakad ki a közepe, nem ollóval kell felvágni, vékony is, meg nem is, nagyon roppan a széle, könnyed, harmonikus és nem utolsó sorban máshol nem lehet kapni.

 

Nagyjából ez a 262. olasz tematikájú étterem Budapesten, mégis, a lokalitásra építő Localinóban úgy érzik, tudnak valamit, amivel picit többek lehetnek. Az étlapon számos olyan tétel van még, amit csupán kevés helyen, netán egyáltalán nem lehet megkóstolni Budapesten és itt ismerkedhet meg vele a közönség (ciao, branzino, ciao, caponata!), vagy fognak egy klasszikus itáliai fogást és némi csavarral, mondjuk más körettel tálalják. Nem trattoria, nem osteria, nem pizzéria, hanem amolyan olasz bisztró ez.

Umo

A séf a kolumbiai José Guerrero, aki Baszkföldön, a világ egyik gasztronómiai fellegvárában tanulta a hivatás csínját-bínját, de dolgozott Manhattan több Michelin-csillagos éttermében. Szakterülete a kutatás-fejlesztés, vagyis a vérében van a kísérletezés, az úttörő szellemiség, és erről hamarosan többet is megtudhatunk majd. Ami miatt írtunk az Umóról, az nem más, mint az a csodálatos, kicsattanó ízű örömkonyha, amit a grillrács körül visznek.

Az Umo a spanyol humo, azaz füst szóra utal, a faszenes grillen készített ételek, a füstös ízek uralják a várnegyed aljában megbújó éttermet. A grill a baszkföldi Getariában készült, ez a festői tengerparti kisváros látja el a világ legjobb éttermeit grillekkel.

Katapultáld magad Latin-Amerikába! – Umo étterem

Aki járt tavaly az Umóban, az tudja, hogy a főváros azon pontja, amely a legközelebb van Dél-Amerikához, a szó eredeti, de főként átvitt értelmében véve.

(Fotók: Virtu, Flava, Leo Bistro, Pixeltaster – Pintér Árpád, Puskás Nóra, Nagy-Peti Lili / Socially, Molnár Dániel, Raconteur Agency, Umo)

 

umo | tati | unomas | st. andrea | localino

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom