Maga a megtestesült költészet ez a könyvtár medencével a tetején

A kínai 3andwich Design stúdió bemutatta a Hujcsou mellé épült, Shuangyue öbölre néző könyvtárát.

A domboldalon helyet kapó épületben két forma, a könyvtárat rejtő kör, és az egyenes vonalként megjelenő folyosó feszül egymásnak.

A kör alakú olvasóterem egy sötét központi  helyiséget vesz körül, a polcok a belső falra épültek, míg a külső oldalon a teljes magasságra kiterjedő ablakokból a tengerre látni. Ennek mentén helyezték el a székeket és az asztalokat, ahonnan

a látogatók az olvasás mellett a tájban is gyönyörködhetnek.

 

A polcok alatt és fölött koncentrikusan túlnyúló elemek felhőszerű hatást keltenek, és az alsó, lépcsőzetes részekre szintén le lehet majd ülni.

A tetőre, és az ott található medencéhez lépcső vezet fel, az embernek pedig az lehet az érzése, mintha a lenti terem víz alatt lenne. A medencében lévő platformra lépőköveken lehet bejutni.

 

A tervezők szándéka szerint már maga a könyvtárhoz való eljutás már maga is intellektuális folyamat lehet a kanyargós ösvényen a hegyoldalban: "az olvasók az út során átélhetik a tanulás fájdalmát, ahogy fárad a testük. Ezért mondjuk, hogy ez az út „a könyvek hegyéhez" vezet.

Ez az épület biztosan helyet kap a világ legjobb könyvtárainak elképzelt vagy valós listáján, amelyen észak-európai társaival kell versenyeznie.

(Forrás: Dezeen, képek: Jin Weiqi/Dezeen)

könyv | könyvtár | építészet | kína | olvasás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom