Egy covidosa sem volt ennek a mesebeli szigetnek, aztán leszállt egy repülőgép

Kiribati szigetének sikerült a világjárvány teljes ideje alatt covidmentesnek maradnia, de amikor pár nappal ezelőtt földet ért az első repülőjárat, a fedélzeten tartózkodó utasok kétharmadának pozitív lett a vírustesztje.

Kiribati harminckét atollja nagyjából félúton fekszik Ausztrália és Hawaii között, négyórás repülőútra a Fidzsi-szigetekről. A Csendes-óceánban fekvő, 119 ezer lakosú, független szigetország tíz hónap után először január közepén nyitotta újra határait.

A Fiji Airways egyik járata – amely január 14-én indult a Fidzsi-szigetekről Kiribati fővárosába, South Tarawára – volt az első repülőgép, amely leszállt az újranyitás után.

Az érkezéskor elvégzett vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a fedélzeten tartózkodó ötvennégy utasból negyvenhatan koronavírussal fertőzöttek. A hatóságok szerint a betegek karanténba kerültek.

Miután a karanténként kijelölt létesítmény egyik biztonsági őre és két további másik személy tesztje is pozitív lett, Kiribati vezetői bejelentették, hogy hétfőtől négynapos zárlatot vezetnek be a szigeten a kedden életbe lépett kéthetes kijárási tilalom mellett. Az iskolák zárva tartanak, a lakosok csak a legszükségesebb élelmiszerekért és orvosi segítségért hagyhatják el otthonaikat.

A jelentések szerint a járat  minden utasa két héttel indulás előtt karanténban volt,

és a beszállás előtt is tesztelték őket, ami kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogyan kaphatták el a vírust.

A Kiribatira utazóknak igazolniuk kell, hogy a felszállás előtt legalább tizennégy nappal megkaptak két oltást, be kell mutatniuk az indulás előtti hetvenkét órában elvégzett negatív teszteredményt, továbbá igazolást arról is, hogy tizennégy nappal korábban nem voltak betegek, és „covidmentes országból érkeztek”. A szigetre  érkezőknek tizennégy napos karanténidőt kell letölteniük.

A kormányzat szerint a szigetek lakosságának 93,4 százaléka egy adag,  53,1 százalékuk két adag védőoltást vett fel.

Egyébként számos távoli szigetcsoportnak sikerült megőriznie a covidmentességet, amit általában a teljes beutazási tilalom elrendelésével érték el.

Andrew Preston, a Bath-i Egyetem professzora szerint ez a stratégia fenntarthatatlan. „A legtöbb ország esetében nagyon nehéznek bizonyult olyan magas átoltottságot elérni, amely megakadályozza egy behurcolt eset bármilyen terjedését, és most, hogy az omikron képes újra megfertőzni a beoltottakat, úgy tűnik, ez a módszer nem működhet hosszú távú megoldásként.”

Eközben újabb rendelkezéssel szabályozta az oltási kötelezettséget az olasz kormány, amely pénteken pontos listát közölt arról, melyik hivatalba vagy üzletbe lehet kizárólag oltási igazolással belépni február elsejétől.

(Forrás Independent, fotók: Getty Images)

 

nulla eset | koronavírus | pandémia | mentes | járat

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom