Van valami a nyárban, amitől a koktélok jól érzik magukat. Nem beszélve rólunk. Akár a medence partján lazítunk, vagy a hátsó kertben grillezünk, netán csak élvezzük a lemenő nap még finoman cirógató erejét egy skybar teraszán – minden megélt pillanat felértékelődik egy mutatós itallal a kezünkben. Ezeket is szem előtt tartva három igen kreatív budapesti bartender készített egy-egy új koktélt, melyek az elegáns, a trendi és a kísérletezős vonalat követik, de közös bennük, hogy mindegyik jól áll egy fülledt estének.
Maradjunk a megszokottnál, amiről egyből tudjuk, mire számíthatunk vagy merjünk kihívóak lenni és nyitni a váratlanság okozta izgalmak felé? Ha most hirtelen készítenénk egy rögtönzött felmérést, jó eséllyel előbbi variációt választanák többen. Szerencsére itthon elég sokan képben vannak a koktélvilág történéseit illetően, de akadnak bőven olyanok is, akik szeretik az új ízeket és ha személyre szabva kapnak egy különleges összetevőjű, nem éppen átlagos pohárban felszolgált italt.
– Folyamatosan szükség van a megújulásra. Az elmúlt években hatalmasat fejlődött a szakma; szorosan összekapcsolódik már a bár, a konyha és a gasztronómia, legyen szó akár ízekről vagy eszközökről. Utóbbiakat tekintve elég nagy az átfedés a bár és a konyha között – mondja Nagy Orsi, a Flava bartendere.
Ahhoz, hogy egy új koktél izgalmas és látványos legyen, elengedhetetlen a megfelelő pohárválasztás, hiszen már az első benyomással „el lehet adni” az italt. Nagyon fontos a díszítés is.
– A legtöbben ma már szárított gyümölcsöket használunk erre a célra, mert jóval esztétikusabb és mutatósabb tőle a koktél. Lehet játszani az illatokkal, a füstöléssel, különböző formájú jégdarabokkal és hát nem árulok el nagy titkot azzal, hogy az Instagram korában mennyit számít az esztétikum. Minél fotó-kompatibilisebb egy koktél, annál könnyebben jut el több emberhez – vallja. A kevés kontra sok összetevős kérdésben inkább az előbbire voksol, mert szerinte egy többtételes koktél megnehezítheti, lelassíthatja a szervizt, viszont azt is elárulta, hogy a kevés összetevőset könnyen el lehet rontani, ha nem megfelelő az arányok belövése.
Orsi az experimentális vonalat képviselve alkotott meg egy sok allűrrel bíró, vérpezsdítő italt, aminek már a látványos elkészítési módja is odacsavarozza a vendéget a pult előtti bárszékre.
Egy könnyen fogyasztható, a nap bármelyik időszakára ajánlható koktélt kreált, ami remekül passzol mondjuk egy mexikói jellegű, tapasos vacsorához (is). Ezzel kapcsolatban elárulta, hogy megmaradt az a réteg, amely az édes, gyümölcsös ízvilágot keresi egy koktélban, de próbálják más irányba is terelni a vendégeket például egy ehhez hasonló itallal és a hozzá simuló ételpárosítással.

Nincsenek pontos adataink arról, hogy Magyarországon melyik koktél számít a legkelendőbbnek, de azt tudjuk, mi a helyzet a tengerentúlon: Amerikában a Margarita az egyik legtöbbet kikért kedvenc. Itthon is egyre népszerűbb a Tequila alapú ital, melyben a fő összetevő mellett Cointreau és frissen facsart limelé költözik a pohárba. Többféle variációját is megalkották már, az egyik leghíresebb közülük egy San Francisco-i bárhoz köthető, agavéval megbolondított prémium variáns. Ez a Tommy’s Margarita, aminek még eggyel tovább gondolt változatát álmodta meg Nagy Orsi. A francia eredetű narancslikőr mellett a mélységért és a fűszerességért rakott bele égetett friss kakukkfüvet, adott hozzá némi agave szirupot, lime dzsúzt, majd a shakerben rázást követően egy mutatós és keskeny pohárba öntötte, aztán az egészet rozmaringos füstbúra alá helyezte – még csak elolvasva is megugrik a pulzusszámunk.
A recept:
- 40ml tequila
- 20ml Cointreau
- 20ml lime juice
- 15ml agave szirup
- 4 szál friss kakukkfű
- mézvíz (2 rész méz, 1 rész víz)
új | cointreau | bártender | koktél | nagy orsi | flava
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!