Egy brit építész újraszabta a klasszikus mokkafőző formavilágát

A jó öreg kotyogós kávéfőző Olaszországból származik, Alfonso Bialetti szabadalmaztatta 1933-ban. A szerkezet azóta az egész világon elterjedt, igazi szimbólummá, megkerülhetetlen konyhai eszközzé vált. Legjellegzetesebb vonásait David Chipperfield is igyekezett megőrizni, miközben új dizájnt szabott neki.

A brit építész az olasz háztartási, leginkább konyhai eszközöket gyártó Alessi számára készítette el az új dizájnt, ami csupán néhány apróságban tér el az eredetitől – egy ilyen ikonikus terméket nem is szabad drasztikusan átformálni.

Alfonso Bialetti, aki nem csupán a kotyogós kávéfőző atyja, hanem az Alessi márka alapítójának nagyapja is egyben, hiába találta fel az eszközt a harmincas évek elején, az igazi áttörés egy évtizedig váratott magára. A Moka Expressz kezdetben csak a régióban vált ismertté, majd Alfonso fia, Renato beindított egy hatalmas reklámkampányt, hirdetésekkel lepte el a vásárokat, és fokozatosan a legnagyobb márkák közé emelte a Bialettit.

Munkájának köszönhetően a hatvanas években átlagosan öt nap alatt adott el annyi kotyogóst, mint apja a feltalálást követő öt évben.

Innentől kezdve egyértelművé vált, hogy a találmány sikeresen forradalmasította a kávéfőzést, hiszen már nemcsak az elegáns bárokban, hanem otthon is bárki finom kávét készíthetett magának.

Ami pedig az új dizájnt illeti, tényleg csak minimális változások történtek. A karakterisztikus nyolcszögletű forma helyett az újdonságnak tizenegy oldala van, ezáltal kissé teltebbé vált, a fedője az eredetivel ellentétben teljesen lapos, és a fogantyúnak is más formája van. Három különböző méretben lehet majd kapni, a legkisebb tizenegy, a legnagyobb tizennyolc centiméter magas. A legtöbb tekintetben azonban maradt a régi, például az anyaghasználatot és a színt tekintve, ami a megszokott szürke alumínium.

"A zaj, amit a szétszerelésekor és összeszerelésekor hallasz, a kotyogó hang, amit kiad a kávé elkészültekor, ezek a mindennapi események beleívódnak az emlékezetünkbe... én olyasmit szerettem volna csinálni, ami felerősíti ezeket az emlékeket; nem feltalálni egy kávéfőzőt, hanem megerősíteni ennek a tárgynak a történelmét, ami véleményem szerint egy őstípus, egy független autoritás. Meg akartam őrizni a legfontosabb tulajdonságait, az anyagát, a hangját és jellegzetes alakját" – magyarázta David Chipperfield a klasszikus mokkafőzőt az Alessi számára újraálmodó dizájner és építész.

Az új dizájnnal ellátott kotyogóst Milánóban mutatják majd be a nagyközönség előtt az áprilisi Salone del Mobile keretei között.

Ez is érdekelhet:

Öt kávézó Európában, ahol a napi koffeindózis mellé vizuális kényeztetést kapunk

Nem csak a "mit" a fontos, hanem a "hol" is. Ezekben a kávézókban minden korty feketével egy kis harmóniát is magunkba szívunk.

(Képek: Dezeen)

Bialetti | Alessi | mokka | kotyogós | Alfonso

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom