Ezért van mindig rosszabb íze a kólának a repülőn

Mármint odafönt.

Míg az édesek szenvednek 10 ezer méter magasban, addig a savanykás és az umami italok jól érzik magukat – és még javítani is lehet rajtuk.

Többen megfigyelték már, hogy a repülés közben kortyolgatott kóla kevésbé érződik olyan finomnak, mint a földön.

Mindez azért van így, mert a repülőgépek kabinjában uralkodó alacsony légnyomás és száraz levegő tompítja az ízlelőbimbókat és az orr receptorait.

Ez különösen az édes íz érzékelésére van hatással – akár harminc százalékos intenzitásvesztést is eredményezve. Mivel a kóla az egyik legcukrosabb üdítőital a piacon (egy 330 ml-es doboz úgy 35 gramm cukrot rejt), a magasban elfogyasztva halványulhat az élvezete.

Ami viszont ízletesebbnek érződik a levegőben, az a gyömbérsör. Az ital édessége gyengül, míg savanykás jegyei hangsúlyossá válnak, együttesen üdítően csípős élményt nyújtva. Ráadásul a gyömbérsör nem csupán ízélményt ad, hanem praktikus segítség is egyben: csillapítja a rosszullétet, enyhítve a hányinger érzését. A gyömbér nyugtató ugyanis hatással van a gyomorra, ami különösen azok számára jó hír, akik idegesen állnak egy repülőúthoz.

Akik ellenben alkoholos élvezetre vágynak odafönt, azoknak a Moscow Mule lehet ideális választás, lévén a koktél fő alkotóeleme a gyömbérsör. Hasonlóan jó ötlet a Bloody Mary, ami paradicsomlére épül és umami ízével rendíthetetlenül állja a repülési körülmények próbáját, sőt ízhatása olykor még tovább fokozódik.

Mindazonáltal, bármilyen italt is választ az utazó, elengedhetetlen, hogy gondoskodjon a megfelelő hidratálásáról, hiszen a fedélzeten általában nem toljuk túl a vízfogyasztást, ami kombinálva a kabin légnyomásával, könnyen a kiszáradás tüneteihez vezethet.

(Forrás: The Sun, fotók: Getty Images)

repülés | rosszabb | magyarázat | íz | levegőben | fedélzet

FOLYTASD EZZEL

A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel

Otthonos minimalizmus, avagy egy stílusos családi ház Szombathelyen

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A Balaton legstílusosabb titka: saját partszakasz, jakuzzi és nyugalom, amit máshol nem kapsz meg
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom