Ezek a világ legszebb, konténerből kialakított házai

Nem éppen szokványos, hogy valaki arról álmodjon, hogy egy konténerházban él, azonban népszerűségük az elmúlt években folyamatosan nőtt. Nem véletlenül.

A konténerházak a tengeri szállítmányozás során használt, acélból készült konténerek átalakítása során jönnek létre. Sokféle méretben és kialakításban érhetők el, előnyük pedig a gyors kivitelezésben és a költséghatékonyságban rejlik.

A konténerekből készült ingatlanokat nemcsak irodaként vagy nyaralóként használják, hanem egyre gyakrabban jelennek meg állandó otthonként. Bár elsőre azt gondolhatnánk, hogy az ilyen építmények utalmasak, egysíkúak és leginkább lehangolóak, a valóságban kifejezetten látványosak és modernek is lehetnek. Mutatunk néhány példát.

The Pacific Bin – Devon Loerop

Öt konténer egyesüléséből épült meg a Cascade-hegység eldugott erdejében a The Pacicif Bin nevű nyaraló. A tevezés során arra törekedtek, hogy a természetet integrálják az enteriőrbe, ezért hatalmas üvegfelületekkel törték meg a konténerek egysíkú megjelenését.

Container Studio– Maziar Behrooz, MB Architecture

A díjnyertes Container Studio minden négyzetcentimétere napfényes, még akkor is, ha az erdő közepén áll.  A Long Island keleti végében található ingatlan egy művészlélek számára épült, aki otthona közelében szeretett volna kialakítani egy kompakt, ám inspiráló helyet, ahol kreatív energiái felszabadulhatnak. Az építményt két kontérnerből alakították ki és egy hagyományos ingatlan töredékéért készült el.

Starburst House – Whitaker Stúdió

A Joshua Tree Nemzeti Park területén található egyedülálló Starburst House mesésen olvad be sziklás környezetébe. A huszonegy konténerből kialakított, három hálószobával rendelkező ingatlanhoz tágas konyha és nappali is tartozik. Az állandó lakhatásra tervezett ingatlan helyiségei az elrendezésének köszönhetően fényesek és naposak, ugyanakkor alkalmasak arra is, hogy privát szférát biztosítsanak az ott élők számára. A konténerház környezetbarát, áramellátása napelemek segítségével lett megoldva.

Måns Tham Container Home — Måns Tham Arkitektkontor

A Stockholm közelében található ipari stílusú otthon nyolc újrahasznosított konténer felhasználásával készült. A kivitelezés első lépéseként eltávolították a konténerek közötti falakat, hogy maximalizálják a lakóteret, majd hatalmas üvegablakokat helyeztek el benne. A belső tér szintén a fenntarthatóságot hirdeti, hiszen újrahasznosított anyagokból készült.

A Hilda L. Solis Care First Village – NAC Studio

A Los Angeles belvárosában található környezetbarát lakóépületek hajléktalanok otthonaként jöttek létre. A helyi forrásból származó, újrahasznosított építőanyagok felhasználásával készült komplexum kivitelezése csupán hat hónapot vett igénybe. A parkban százharminckét konténerház kapott helyet, mindegyikhez saját fürdőszoba is tartozik. A "konténerfalu" közösségi konyhával, parkosított udvarral, mosókonyhával és adminisztratív helyiségekkel is rendelkezik.

Squirrel Park– Allford Hall Monaghan Morris

A Smith Design Company által épített Squirrel Park négy családi házból áll, amelyek mindegyike konténerek átalakításával jött létre. A napfényes, minimalista belső terek világos fapadlózattal rendelkeznek. A kialakítás során az ipari esztétikát a játékossággal ötvözték, így modern, mégis élhető tereket tudtak létrehozni.

(Forrás és fotók: Architectural Digiest)

konténer | konténerház | építészet | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom