Az energiaárak világszerte az egekbe szöknek, itt az ideje, hogy konyhánkat is tudatosan használjuk, hiszen néhány apró szokás megváltoztatásával sokat spórolhatunk. Íme tíz konyhai trükk, amellyel csökkenthetjük a rezsiszámlát.
1. Ne csak egy ételhez kapcsoljuk be a sütőt! Ha például tepsis csirkét készítünk, egy másik tepsire szórhatunk kenyérkockákat is, hogy aztán abból zsemlemorzsát készítsünk.
2. Itt az ideje, hogy ismét elővegyük a jó öreg kuktát, amivel az ételek, így a levesek és a pörköltek is jóval rövidebb idő alatt elkészíthetők.
3. A sütő és a tűzhely maradék hőjét használjuk fel! Kapcsoljuk ki a sütőt hamarabb és hagyjuk, hogy az ételünk pihenés közben készüljön el!
4. Csak annyi vizet forraljunk, amennyire az étel készítésekor valóban szükségünk van. Így nemcsak energiát takaríthatunk meg, de a vízzel is spórolhatunk.
5. A mosogatógépet használhatjuk szuvidálóként is. Pakoljuk meg edényekkel, egy befőttesüvegbe pedig halmozzunk például kockára vágott zöldségeket. Mire a mosogatógép programja lejár, a zöldségek is puhává válnak.
6. Érdemes beszerezni egy többszintes ételpárolót, így egyetlen konyhai eszköz használatával elkészíthetjük a főételt és a hozzá tartozó köreteket is.
7. A wokban történő főzés energiahatékony, ráadásul friss és egészségesé teleket is készíthetünk benne.
8. Az egytálételek szintén jó megoldások lehetnek, hiszen ezekben gyorsan, teljes értékű fogások készíthetők.
9. Az indukciós főzőlapok egyszeri nagyobb kiadással járnak, de lényegesen kevesebb energiát használnak.
10. Készítsünk házi tésztát, így nemcsak az alapanyagok árán spórolhatunk, de a főzési időt is lerövidíthetjük.
(Forrás: Finedining Lovers, fotók: Getty)
konyhai trükk | energiahatékonyság | praktika | energiaárak
A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel
A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!