Közelebb kerülhetünk a japán művészhez, aki a világ legszebb rajzfilmjeit rendezi

Mijazaki Hajao legalább akkora rajongótáborral rendelkezik, mint Walt Disney. Az Oscar-díjas rendező és grafikus nemcsak Ázsiában népszerű, hiszen a kultúra szerelmesein túl mindazok is elismerik és szeretik, akiknek fontos a valódi tartalommal bíró, megkapó rajzfilm. Gyerekek és felnőttek egyaránt lelkesednek a Chihiro szellemországban vagy A könyvek hercege című alkotásaiért. A mesterről szóló, exkluzív, majdnem négyórás, négyetapos dokumentumfilmet is megtekinthetjük a kényszerpihenőnk alkalmával. 

Ha annyira nem ismernénk a rendező-rajzolót, megosztunk róla néhány érdekes információt, melyekből azonnal kiderül, hogy egészen különleges alkotó. Az NHK World Japan honlapján találjuk a négy részből álló dokumentumfilmet, amivel közelebb kerülhetünk a Mijazaki Hajao egyedi látásmódjához, az alkotói folyamataihoz is.

  • A művész fontosnak tartja, hogy filmjeiben ne használjanak sok CGI technológiát. Nem engedi, hogy a CGI utómunka tíz százaléknál nagyobb arányú legyen a kész rajzfilmben.
  • Mijazaki sosem tudja, hogyan fog végződni a filmje, amikor nekiáll az első skicceknek. Csak sodródik és sodródik az árral.
  • Szeret újrahasznosítani. Filmstúdiója, a Ghibli megannyi filmjében néhány alkalommal megjelennek az ugyanolyan vagy hasonló figurák.
  • A Chihiro szellemországban című 2001-es film nemcsak Oscar-díjas, de 2016-ig a japán filmművészet legtöbb bevételét hozó alkotása volt.
  • Csodás mesevilágának karakterei között nincsenek kifejezetten jó vagy gonosz hősök. Mindenkiben találunk jó és rossz tulajdonságokat is. Ennél bölcsebb alaptézise pedig nem is lehetne egy alapvetően gyerekeknek szánt, de felnőtteknek is kedves műfajban.

Ez is érdekelhet:

Olyan pazar könyv jelent meg Japánról, amit minden japanofilnek látni kell

Szeretjük a szép könyveket, így biztos, hogy ezt is szeretni fogjuk.

japán | Miyazaki Hayao | Chirio Szellemországban | filmrendező | film

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom